Најновије

У петак ће се над Нишем појавити "ђавоље кочије"! На војној паради ће летети два хеликоптера Ми-35 (ВИДЕО)

Поводом Дана победе, у Нишу ће у петак, 10. маја, бити одржан приказ способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова "Одбрана слободе". На овој паради ће по први пут бити виђена и два нова хеликоптера Ми-35, која су због својих перформанси у војним круговима познате као “ђавоље кочије” у руској армији зову “крокодилима”.

Ми 35 (Фото: Јутјуб)


Ми-35 је руски борбени јуришни хеликоптер, са секундарном наменом мањег транспорта. Совјетски пилоти су овај хеликоптер назвали „летећи тенк“, а и „крокодил“, због облика носног дела трупа и маскирне боје.

Ова летилица је једна од извозних варијанти чувеног десантно-јуришног Ми-24 који је најраспострањенији борбени хеликоптер у свету, тренутно употребљава чак 58 држава а користило га је још 12.

Уједно то је борбени хеликоптер који је историји учествовао у највише сукоба, коришћен је у преко 30 ратова а могли смо га видети и у борбеним дејствима у нашем региону, пре свега у Хрватској, на Косову и Метохији као и у Македонији.

Управо су хрватски новинари више пута извештавали о набавци ових хеликоптера називајући их "Вучићевим ђавољим кочијама".

Иначе, планирана је набавка четири хеликоптера Ми-35 за наше оружане снаге, од укупно 16.

У саопштењу Министарства одбране наводи се да ће приказ, који се одржава на основу одлуке председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, почети у 11 часова у Булевару Николе Тесле у Нишу.

Програм приказа обухвата свечани дефиле пешадијског ешелона, дефиле моторизованог ешелона, налет ваздухопловног ешелона и падобрански десант.

Планирано је учешће више од 4.000 припадника Војске Србије и МУП-а, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова.

Председник Србије Александар Вучић позвао је све Нишлије и људе из околине да у петак дођу на војну параду поводом Дана победе и најавио да ће присутни моћи да виде много тога новог у ваздуху.

Србија ће, каже, 10. маја показати колико је до сада напредовала, а у децембру или наредне године моћи ће да покаже пуну снагу спрског оружја и оруђа.

- Први пут ћете неке ствари које ове године набављамо моћи да видите у арсеналу српског орузјза и моћи ћете да видите колико је српска војска напредовала, колико је снажнија - рекао је Вучић.

Шта ће све моћи руски С-500 погледајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА