Најновије

УЦЕНЕ ЗА БЕОГРАД: Повратак за сто или блокада пута ка ЕУ!

Чланство Србије у ЕУ могло би да се појави као уцењивачка карта коју ће западни моћници бацити на сто пред нас, да би се српски државни врх приволео на наставак дијалога, а у коме би се врло вероватно као "решење" косовског питања појавио предлог који у себи садржи и признавање независности лажне државе.

ЕУ (Фото: Pixabay. com)

Да би европски званичници ставили тачку на разговоре Београда и Приштине што пре, овакав сценарио, како преносе извори "Новости", могао би да се наговести српским званичницима већ на састанку у Паризу 1. јула.

Немачки дипломата Волфганг Ишингер, који је био и представник ЕУ у преговарачкој тројци Контакт-групе за Косово, поставио је питање како наставити дијалог и повезао чланство Србије у Унији и признавање Косова.

- Шта би Србија требало да добије (за признавање Косова)? Брзу стазу за приступање ЕУ? Али јасно је: нема признавања - нема приступања! И Косово би требало одмах да заустави повећање такса и одмах да добије безвизни режим! - написао је он на свом твитер-налогу.

Ишингер је, иначе, остао упамћен по плану који је понудио 2007. године који је подразумевао споразум између Београда и Приштине али без узајамног међународног признања.

Шеф дипломатије Ивица Дачић у уторак је рекао да нас очигледно чека следећа уцена: Ако нећете решење, онда нећете ући у ЕУ, а да ће онда "они који сада критикују Вучића рећи да је он издајник, националиста, да руши националне и државне интересе - да због тога не идемо ка ЕУ".

- Од посла када је реч о признавању Косова нема ништа. На то неће пристати ни председник Вучић ни ова власт. Рекли смо да никада нећемо признати, без договора и без компромиса. Имајући у виду реалан однос снага у западној хемисфери, наравно да ће они наставити са притисцима да се у будућности заокружи тај суверенитет државе Косово.

Он је навео и да је састанак у Паризу далеко да би се већ сада могло говорити шта ће на њему бити, јер прво треба да се заврше европски избори, а да ће сходно резултатима, зависити расположење и однос снага унутар ЕУ.

Две Немачке-није исто

Као представник ЕУ у посредничкој тројци 2007. године, Волфганг Ишингер предложио је да Србија и Косово уреде своје односе на начин на који су то учиниле две немачке државе према Берлинском уговору из 1972, којим су се обавезале да развијају добросуседске односе, да се уздржавају од примене силе, али су и потврдиле неповредивост међусобних граница. Модел две Немачке званични Београд није желео ни да разматра уз аргументацију да Космет и Србија нису две државе већ држава и покрајина.

Прочитајте ОВДЕ како је то Харадинај напао Путина и шта је рекао.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА