Најновије

БУНТ ПРОТИВ ВУЧИЋА НЕ ПРЕСТАЈЕ: Ево шта је познати српски глумац поручио

Окупљање грађана на још једном протесту "1 од 5 милиона" почело је вечерас код Теразијске чесме, а протестна колона је након говора стигла испред зграде РТС.

Протест "1 од 5 милиона" (Фото: јутјуб)


“Добро сам, није ми ништа, али ће њима да буде нешто. Желим да се поклоним вама који шетате шест месеци и показујете да се не плашите. Изгураћемо ово до краја, док им не видимо леђа. Шест месеци је прошло од повреде Борка Стефановића и крваве кошуље, а од тада смо имали паљење куће новинара Милана Јовановића, напад у Неготину, напад на Далибора Станојевића, напад у Алексинцу...а онда је и војвода Шешељ дошао испред Скупштине. Није ми јасно због чега возач једног председника посланичке групе насрће колима на посланике. Пет дана је прошло од инцидента, нико ме до данас није позвао да ме пита шта се десило, ни из полиције, ни из тужилаштва. То су вам институције данас у Србији и томе морамо да станемо на пут” – рекао је члан Председништва Двери Југослав Кипријановић, који је био у групи људи који су протестовали испред Скупштине Србије, када је Војислав Шешељ, речима "Гази го..а" сугерисао свом возачу да аутомобилом треба да их прегази.

Окупљенима се обратио и глумац Бранислав Лечић:

 “Време је да се на Балкану подвуче црта и да се каже да нико неће рат. Грађани морају да се пробуде. У име грађана које заступам, и у име ДС и Савеза за Србију, кажем да декларација о помирењу мора да заживи. Тамо где нема помирења, ми смо њихов материјал за међусобне ратове и тако је у целом региону. Ми нисмо немоћни, ми смо грађани са свешћу и памећу и време је да се, пре свега, кроз институције мењају ствари” - поручио је он.

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у том нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Колику штету Србима је учинила РОСУ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА