Најновије

ЂУКАНОВИЋ: Споразум Београда и Приштине кључно питање на Балкану

На Балкану је тренутно кључно питање како ће се завршити дијалог између Београда и Приштине, рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић на деветом "To be secure" форуму у Будви. Додао је да ће се, ако се сада пропусти шанса, изгубити године, што се најбоље видело на примеру деценијског застоја Северне Македоније. Такозвани "Косовски председник" Хашим Тачи навео да је дијалог у кризи и да су бројни фактори довели до тога.

Мило Ђукановић (Фото: јутјуб)

"Имам поверење према актерима који преговарају. Нема другог решења осим мултиетничке демократије у нашим друштвима. Да сам актер, покушао бих истрајно да тражим решење поштујући Бадинтерову формулу", рекао је Ђукановић и додао да се осим разграничења Србије и Косова очекују разграничења између осталих држава региона.

Ђукановић је нагласио да је најважније да се Хашим Тачи и Александар Вучић сада врате за сто и да би сваки пропуштени дан могао решења учинити даљим.

Хашим Тачи је навео да су активности које су претходних дана реализоване на Косову биле против криминала, а не против припадника неких националности, и да не може једна заједница бити имуна од косовске полиције уколико је прекршила закон.

"Најмудрија ствар Србије би била да дозволи заједници на северу да се интегрише", рекао је Тачи и додао да је већина грађана Косова спремна да живе заједно.

На питање да ли су преговори између Србије и Косова изгубили замајац и да ли постоји опција да се врате дијалогу, Тачи је рекао да је дијалог у кризи и да постоје бројни фактора који су довели до тога.

"Не препознајем бољи тренутак од садашњег да се оствари тај историјски споразум. Враћамо се стању замрзнутог конфликта који може да ескалира. Споразум ће донети мир у целом региону, али га је тешко остварити" – навео је Тачи.

Додао је да "Косово има добре односе са Црном Гором, Северном Македонијом и Албанијом", али да је једини изазов "нормализација односа између Косова и Србије, која представља велики проблем и за регион".

"Нормализација односа са Србијом брже ће се десити ако нам ЕУ понуди бржу перспективу, ако нас не изолује. Ако Косово остане изоловано доћи ће до раста национализма и популизма, што није у складу са евроатлантским вредностима" – истакао је Тачи.

Колико коштају Трампови “трговински ратови” сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вијести

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА