Најновије

ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Да ли се Србија ближи или удаљава од ЕУ?

За сада нема назнака да ће критике које су упућене Србији, у извештају Европске комисије, власт схватити озбиљно. Опозиција сматра да је план владајуће већине од самог почетка био да Србију држи заглављену у процесу европских интеграција.

Александар Вучић (Фото: јутјуб)

"Само Ана не треба да се нервира, то је полтика, у политици треба да научите да будете криви за све и када нисте", рекао је председник Вучић.

У овом случају председник верује да он, односно Србија, није крива за критике Европске комисије. Осим молбе премијерки да се не нервира, од председника нисмо чули да ли ће неке од препорука Брисела икада бити прихваћене.

"Стратегија владајуће вечине, на челу са СНС јесте блокирање институција и заглављивање процеса европских интергација. То што се догодило са заробљеном државом, са Скупштином, са министарствима, са независним инситуцијама то је - стратегија” – каже Гордана Чомић из ДС.

То је стратегија власти од самог почетка, сматра Чомић и наводи да су до 2017. године имали угодан став ЕУ која је желела да се у Србији поново оформи широки консензус око европског пута земље.

"И тај су кредит они потрошили, сликаним возом, пропагандним идејама, непоштовањем примена, заједно са представницима из Приштине. Као да заједно учествују у такмичењу ко је глупљи и ко мисли да може више да вара ЕУ. О правилима нема преговора, има о оковима, а њима су рокови да докажу да су привржени интеграцијама истекли" – каже Чомић.

Подсмех и ниподаштавање са којим се говори о оценама из извештаја, заправо је начин на који власт реагује на сваку критику, каже ванредни професор Правног факултета Данило Вуковић.

"Мислим да ова ситуација одсликава, једну врло карактеристичну ствар за савремену политичку сцену, а то је један лични доживљај критике, премијерка је овог пута заправо најјасније урадила оно што председник Вучић стално ради, а то је да критику доживљава као апсолутно лични атак на своју личност или на личност својих чланова породице, свог непосредног окружења, то заправо није поента демогратског дијалога" – каже Вуковић.

И баш недостатак дијалога, како у Скупштини, тако и јавности, се наводи у Извештају. Том низу изгледа треба додати да дијалога и дебате у јавности изгледа неће бити ни о самом извештају и његовим препорукама.

Ђукановић о споразуму Београда и Приштине, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА