Најновије

ЖЕСТОКА РАСПРАВА О КОСОВОУ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Танин оштро критикује Приштину, Читаку тражи укидање УНМИК-а!

Шеф УНМИК-а Захир Танин је оштро критиковао власти у Приштини, наводећи да није поштован имунитет службеника мисије светске организације, те да је против њих употребљена "прекомерна сила". Дачић: "На Косову више нису сигурни ни службеници УН... Приштина спрема напад на север Косова". Приштина тражи укидање УМНМИК-а.

Ивица Дачић у Савету безбедности УН (Фото: mfa.gov.rs)

17.43 - Читаку је оптужила руског службеника УНМИК-а Михаила Красношенка да је користећи званично возило УНМИК-а, помагао подизање барикада и спречио да косовска полиција испуни задатак. Она је рекла да је Красношенко "донео моторну тестеру, како би срушио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције". 

17.37 - Косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку захвалила се Уједињеним нацијама, поводом 20. годишњице доношења Резолуције 1244, на "помоћи у изградњи најмлађе европске демократије" и затражила укидање те мисије, јер је "Косово данас у стању само да руководи".

17.21 - Дачић је упозорио Савет безбедности УН да "Приштина спрема напад на север Косова". "Молим вас да веома озбиљно схватите моје упозорење", рекао је Дачић.

Дачић је још једном позвао Приштину да укине таксе. 

17.16 - "За протеклих 20 година, 311 од 427 градова и села у којима су пре живели Срби, постали су етнички чисти и у њима сада живе само Албанци. Шта је то до етничко чишћење?", рекао је Дачић.

17.10 - Дачић је упозорио и на позиве албанског премијера Едија Раме на уједињење са Косовом. Српски министар спољних послова оптужио је власти у Приштини да су акцију на северу Косова спровеле како би "застрашиле српско становништво".

"На Косову више ни припадници мисије УН нису сигурни. Шта је следеће, протеривање целе мисије?", рекао је Дачић.

17.05 - Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић рекао је да се ситуација на Косову погоршала док је Савет безбедности расправљао колико пута годишње треба расправљати о том питању. Дачић је позвао да се косовски проблем реши дијалогом, наводећи да Приштина не планира да спроведе ништа од онога што је у последњих шест година договорено у овирима Бриселских преговора.

17.00 - Власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, без сагласности шефа УНМИК-а, рекао је Мигуел де Серпа Сантос.

16.51 - Подсекретар УН за правна питања, Мигуел де Серпа Сантос је објаснио да особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, те да уколико се тако нешто ипак догоди, морају одмах да буду пуштени и предати мисији УН. Он је рекао да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена мисија УН на Косову.

16.40 - Говорећи о хапшењу двојице службеника УН, Танин је рекао да  "имунитет припадника особља није поштован", као и да су обојица била "изложена претераној сили", након чега су хоспитализовани.

"Имовина УН је на непрописан начин присвојена и претражена, кршећи имунитет особља УН. Упркос нашим захтевима, тренутна ситуација је таква да су власти поделиле јако мало релевантних информација у вези хапшења наших службеника", рекао је шеф УНМИК.

16.34 - Данашњи састанак пада на важну годишњицу, 20 година од када је овај савет донео Резолуцију 1244... Ситуација не само да је напета, већ може да се врати уназад, рекао је шеф УНМИК-а, додајући да је такса од 100 одсто на производе из централне Србије на снази, иако међународна заједница готово једногласно тражи да буду укинуте.

16.28 - Почела седница Савета безбедности о Косову. Извештај генералног секретара УН, путем видео линка, представиће шеф УНМИК-а Захир Танин. 

Путин именовао новог амбасадора Русије у Србији! Више о томе ОВДЕ

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА