Најновије

ПОЉСКА ЋЕ УСКОРО БИТИ ЧЕТВРТА У ЕВРОПИ ПО БРОЈУ АМЕРИЧКИХ ВОЈНИКА: Да ли су спремни да плате цену?

Кшиштоф Шчерски, шеф кабинета пољског председника, потврдио је да су Пољска и Сједињене Државе завршиле политичке преговоре о јачању америчког војног присуства у тој земљи.

НАТО снаге у Пољској (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, пољски председник Анџеј Дуда и његов амерички колега Доналд Трамп у среду ће у Белој кући потписати политички споразум којим ће број стално присутних америчких војника у Пољској бити повећан на 6.000.

Пољски лист "Жечпосполита" пише да су две земље успеле су да се договоре о обострано корисном финансирању боравка америчких војника, при чему ће Пољска једнократно платити две милијарде долара, а затим ће сносити трошкове режија боравка војника (струју, воду, грејање и слично, што ће износити неколико милиона долара годишње).

Цифра од две милијарде долара намењена је модернизацији и реновирању пољских база и полигона где ће бити размештени амерички војници. Када споразум буде спроведен у праксу, Пољска ће имати четврти највећи амерички контигент у Европи, након Немачке, Италије и Велике Британије.

У страху од руске војне активности, Пољска већ неколико година покушава да договори изградњу америчке базе у тој земљи, али Вашингтон то још није одобрио.

- Осмехивао сам се док сам разговарао са председником Трампом и рекао сам му да бих јако волео да се у Пољској отвори стална америчка војна база коју би назвали "Форт Трамп". Чврсто верујем да је то могуће. Убеђен сам у то - рекао је Дуда након разговора са Трампом у септембру прошле године.

У марту ове године, Пољска је потписала историји споразум за куповину америчких одбрамбених ракета типа Патриот у вердности од 4 милијарде и 750 милиона долара за модернизацију одбране од евентуалних руских напада.

Стигли ратни извештаји из северне Хаме! Више о томе ОВДЕ

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА