Најновије

Украјина и САД спремају нову провокацију у Керчком мореузу?

Нова украјинска власт је најавила одржавање велике украјинско-америчке војне вежбе „Sea Breeze-2019“ која треба да се реализује у јуну-јулу 2019.године. У њој ће учествовати око 30 војних бродова, 30 борбених летелица и више од 900 војника из састава морнаричке пешадије из више држава, као што су Велика Британија, Канада, Грузија, Данска, Молдавија, Норвешка, Пољска и Шведска.

Драма у Керечком мореузу (Фото: Јутјуб)

Вежба ће се извести у басену Црног мора, а такође и на украјинској територији која гравитира ка полуострву Крим, тачније ка Руској Федерацији. Поред новог заосштравања ситуације које неминовно носи ова вежба, јавио се и читав низ америчких и украјинских политичара који су дали крајње неодговорне изјаве у којима говоре да постоји могућност да се током вежбе изведе поморски поход до луке Мариупољ.

Напомињемо да се до луке у Мариупољу из Црног мора може доћи само проласком испод Керчког моста, тачније за тако нешто је неопходан пристанак власти у Кремљу.

Последњи покушај насилног проласка кроз Керчки мореуз десио у децембру прошле године, у којем су учествовала три украјинска ратна брода. Том приликом су интервенисале руске безбедносне снаге, и после краткотрајног „надгуравања са уљезима“ заплениле сва три украјинска пловила и заробиле комплетну њихову посаду која се састојала од 24 морнара.

Поставља се питање, шта може бити резултат ове најновије украјинско-америчке провокације у циљу нарушавања територијалних вода Руске Федерације. Да ли то може бити почетак регионалног или светског сукоба? Одговор на ово питање може дати само нови украјински председник Владимир Зеленски и његови европски партнери који ће, надамо се, зауставити ултра-милитантне изјаве неодговорних политичара и војних лица, док још није касно.

Озбиљни европски политичари желе стабилизацију Црноморског региона

Водећи политичари и експерти из неколико држава ЕУ са великом зебњом прате ситауцију у Црном и Азовском мору. Сваки конфликт у овом делу света може да доведе до колапса поморског саобраћаја и трговине и то не само у басену Средозменог мора, него и да негативно утиче на глобалну светску економију.

У овој доста напетој ситауцији расправљало се и на недавно завршеној конференцији који је носила име „Међународна ситуација и сарадња у водама Црног, Средоземног и Балтичког мора – правни, економски и еколошки аспекти“. Ову конференцију је организовао „Црноморски институт“ који се налази у граду Бургас (Бугарска), а њен радни део се одржавао у периоду 5-6 јун, у главном граду Софији. На конференцији су учешћа узели представници Европског парламента, посланици бугарског парламента, водећи експерти за ову материју из Бугарске, Шпаније, Грчке, Норвешке, Румуније и Турске.Током конференције су се могла чути бројна мишљења и предлози које су изнели њени учесници, а који су се тицали смањења напетости у овом региону.

Главни закључци конференције који су преточени у заједничку декларацију

Једна од првих тачака за релаксацију укупних односа у овом региону био је предлог да се избегну велике војно-поморске вежбе које би се одржавале у зонама посебне напетости, са таргетовањем конкретног непријатеља, у овом случају Руске Федерације. Дакле, закључак ове конференције је био да се у будућем времену не провоцира Русија, јер то може да доведе до локалног конфликта, који се веома лако може претворити у рат далеко ширих размера.А то Европи апсолутно не одговара.

Нажалост, може се констатовати да лидери неколико земаља, у првом реду САД и Велике Британије, делују у потпуној колизији са овим предлогом, јер у ову зону стално упућују ратне бродове који доливају уље на ватру, и повећавају укупну напетост.

Друга веома важна тачка која се могла чути на конференцији, јесте активација европског контролног механизма над ратним бродовима украјинске флоте, који су у последње време генератор потенцијалног сукоба у Црном и Азовском мору. Ово је посебно значајно са аспекта скоре промене власти у Кијеву, где остаци прошлог режима и даље држе кључне позиције у безбедносним структурама, које се могу злоупотребити за реализацију сопствених интереса, који често знају да буду ирационални и веома опасни не само по регион, него и по целу Европу. Један од закључака међународне конференције наглашава да Украјина, ако жели партнерство и подршку ЕУ, мора да поведе рачуна о интересима европских земаља, које пре свега желе потпуну безбедност пловидбе, тачније стабилност у Црном мору. Дакле председник Зеленски и тим који га окружује морају да створе услове да такве „авантуре“ постану ствар прошлости, те да постану стабилан партнер земаља ЕУ ако желе било какву интеграцију са овом организацијом.

И трећа тачка која се могла чути на овој конференцији је важна за Керчки мост и статус пролаза војних бродова кроз Керчки мореуз, а који би требао да се реши израдом специфичне правне регулативе, у коме се мора наћи логички смисао базиран на темељу међународног права, и познатих решења у пракси (мостови преко данског теснаца, Босфор и Дарденеле). Има доста оптимистичких сигнала који говоре да је Москва спремна за разговоре по овом питању, укључујући ту и могућност проширења минског споразума који би обухватио и демилитаризацију Азовског мора. С обзиром на Русија нема намеру да у басену Азовског мора гради војне луке, нити да држи поморске борбене потенцијале у његовим водама, Москва ће на овај предлог позитивно одговорити. Штавише, Москва ће својим конструктивним утицајем да делује и на руководство ДНР да одустане од изградње сопствених поморских снага у Азовском мору, што је мање више завршена ствар. Овде остаје отворен проблем капацитета ЕУ да делује на Кијев, у циљу контролисања испуњавања договора са украјинске стране.

Резултат ове конференције је усаглашавање заједниче декларације, која садржи нове приступе у циљу разрешавања конфликтне ситауције у водама Азовског и Црног мора. Основу ове декларације чине три претходна наведена предлога, а њен садржај ће бити послан на адресе релевантних институција у оквиру УН и ЕУ, где се овај документ може касније употребити и за решавање сличних кризних жаришта које се могу отворити у перспективи.

Осврт на инцидент у Керчком мореузу

Дана 25.11.2018. године у 07.10ч. упркос издатом упозорењу о затварању рејона територијалних вода Руске Федерације кроз пролаз у Керечком мореузу, из акваторије Црног мора је стигла група бродова из састава украјинске ратне морнарице (арт.окл.чамац „Бердянск“, арт.окл.чамац „Никополь“ и тегљач „Яны Капу“).

Ова група бродова је на географским координатама Ш=44° 52′, 7 СШ, Д=36° 33′, 3, повредила државну границу Руске Федерације ван назначених путева пловидбе, и ушла у подручје које је привремено затворено за пловидбу, чиме је прекршена Конвенција УН из 1982.године (параграф 19), Закон Руске Федерације донет 1.априла 1993.године под редним бројем № 4730-I „О Државној граници Руске Федерације“, Федерални закон од 31.јула 1998.године под редним бројем № 155-ФЗ „О унутрашњим морским водама,територијалном мору и прилазној зони Руске Федерације“. После нарушавања државне границе Руске Федерације, бродови украјинске ратне морнарице су наставили са својим кретањем кроз Керчки канал где су прекршили процедуру коју је донело Министарство саобраћаја Руске Федерације из 21.октобра 2015.године, редни број № 313.

Приликом спровођења бродова украјинске ратне морнарице, више пута им је путем радио-комуникације пренесно да су својим кретањем грубо прекршили Конвенцију УН о поморском праву из 1982.године, и да у складу са тим морају одмах да напусте територијалне воде Руске Федерације.

На ове упозоравајуће поруке, бродови украјинске ратне морнарице су реаговали тако што су са својим посадама прешли у стање пуне борбене готовости:

-скинули су цираде са својих топова,

-поставили топовске цеви под углом од 45 степени и
усмерили их ка руским пограничним бродовима који су их пратили.

На овај начин украјински бродови су додатно прекршили члан.18 Конвенције УН о поморском праву, и Федерални закон Руске Федерације донет 1998.године „О унутрашњим морским водама, територијалном мору и прилазној зони Руске Федерације“. О свему овоме украјински бродови су још једном уредно обавештени путем радио-везе, после чега је складу са нормама међународног поморског права и законима Руске Федерације изведена акција које је неутралисала преступнике. Том приликом су заробљена сва три пловила (арт.окл.чамац „Бердянск“, арт.окл.чамац „Никополь“ и тегљач „Яны Капу“) са 24 члана посаде. Током акције лакше су рањена три украјинска морнара.

„До зуба“ наоружани украјински бродови

Том приликом на заробљеним бродовима украјинске ратне морнарице је пронађено следеће наоружање и муниција:

-Аутоматски топови у кал.30мм / комада 4

-Аутоматски бацач граната АГС-17 кал.30мм/ комада 4

-Тешки митраљез ДШК у калибру 12,7мм / комада 2

-Митраљези ПКТ у калибру 7,62мм / комада 4

-Аутоматске пушке АК-74 у кал.5,45мм / комада 13

-Пиштољ ПМ у кал.9мм / комада 4

-Трауматични пиштољ у кал.9мм /комада 1

-Сигнални пиштољ ПС / комада 1

-Парчадно-разорне гранате у калибру 30мм / комада 765

-Гранате за бацач граната ВОГ-17 / комада 1975

-Гранате за бацач граната ВОГ /комада 495

-Ручне гранате РГД-5 /комада 40

-Ручне гранате РГ-42 / комада 48

-Ручне гранате РГД/ комада 20

-Упаљач за ручну гранату УЗРГМ-2 / комада 30

-Упаљач за ручну гранату РГ-42 / комада 38

-Сигнални патрон/ракета у кал.30мм/ комада 87

-Муниција у кал.7,62мм /комада 9865

-Муниција у кал.5,45мм /комада 11736

-Муниција у кал.9мм /комада 1189

-Муниција у кал.12,7 мм /комада 612

-Нож за пушку (бајонет) /комада 15

-Оквири за пушку Ак-74 /комада 42

-Муницијске кутије за ПКТ / комада 4

Напомена: На сваком од оклопних артиљеријских чамаца се налазио комплет који се састојао од једног топа у кал.30мм, једног аутоматског бацача граната АГС-17 и два митраљеза у кал. 7,62мм.

Приликом инспекције заробљених украјинских ратних бродова на оклопном артиљеријском чамцу „Никополь“ пронађен је документ у форми наредбе са насловом: “Контролна листа готовости артиљеријског оклопног чамца „Никополь“ за излазак на море у периоду  од 09ч. 23.11.2013. до 18ч. 25.11.2018“ у којој је групи ових бродова додељен задатак да се од града Одесе до града Бердјанск крећу у тзв. „прикривеном поредку”, са посебним фокусом „на обезбеђивање услова за скривен приступ Керчком мореузу и проласку кроз њега“.

Поред тога, на истом чамцу је пронађен ручно написани сажетак правила коју користе погранични органи РФ, а тичу се пловидбе кроз Керчки мореуз. Из овњ чињенице произилази закључак да су украјински морнари савршено добро знали куда иду, и какву процедуру морају да испоштују.

Приштина планира да освоји Трепчу и поставља бомбе на КиМ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube