Најновије

ВЛАДА И СУДИЈЕ ЗА ОКРУГЛИМ СТОЛОМ: Почиње прва фаза измене Устава!

Прва фаза у измени Устава почеће у петак у Скупштини Србије, за када је заказана седница Одбора за уставна питања и законодавство на којем ће бити разматран владин предлог за измену Устава који се односи на правосуђе.

Влада Србије (Фото: Јутјуб)

Ђорђе Комленски, председник скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство, каже да ће чланови Одбора разматрати да ли предлог испуњава услове за даљу процедуру, односно да ли је послат у одговарајућој форми и од од овлашћеног предлагача. Уз извештај о томе предлог се, према његовим речима, даље шаље председнику Народне скупштине на даљи поступак.

На питање хоће ли Одбор донети одлуку о покретању поступка за измену Устава, он одговара да Скупштина у пленуму доноси одлуку да ли ће прихватити предлог са двотрећинском већином.

О томе шта ће се догодити у петак после шест и по месеци од како је  Влада парламенту доставила „уставне амандмане“, заменица председника Одбора за уставна питања и опозициона посланица демократа Гордана Чомић, за наш лист каже да „не постоје никакви амандмани у процедури“.

– Одбор за уставна питања и законодавство одлучује само о томе да ли ће предложити скупштини да покрене поступак за промену Устава, на основу члана 203 Устава Србије – наводи она. На констатацију да се дакле може очекивати одлука Одбора о покретању поступка за промену Устава, она одговара да не зна шта ће се десити у петак.

– Може бити само информација, може бити предлога о организацији јавних слушања, може бити формалних консултација с Владом, исход седнице у петак није прописан овим сазивом – наводи она.

Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, уочи заказане седнице, за Данас каже да се у Друштву надају да ће за разлику од досадашњег, поступак промене Устава пред Народном скупштином бити транспарентнији, и да ће у њега надлежни одбор укључити пре свих еминентне професоре уставног права, јер су они до сада били искључени из тога. Бољевић истиче да је Устав најважнији правни акт државе чије формулисање захтева високу стручност, али и најширу јавну дебату.

Друштво судија Србије је јуче члановима Одбора за уставна питања и законодавство, председници Скупштине, председницима посланичких група и самосталним посланицима упутило допис са процедуралним предлозима у којима се наводи да је неопходно да Одбор за уставна питања и законодавство, приликом доношења одлуке о приступању промени Устава, пође од Акционог плана за поглавље 23 и циља због ког се приступа промени, а то је деполитизација правосуђа и у том циљу формира радну групу за израду акта о промени Устава, која у свом раду може да пође од нацрта амандмана које је саставило Министарство правде а Влада усвојила.

Како се наводи, требало би и предлог акта о промени Устава, заједно са нацртом Уставног закона, послати и Венецијанској комисији Савета Европе, пре него што буде усвојен у Народној скупштини, и тек након што приспе заједничко мишљење Венецијанске комисије и Консултативног већа европских судија, радна група би требало да упути предлог акта о промени Устава Одбору за уставна питања и законодавство ради расправе и усвајања, који би га затим упутио Народној скупштини ради усвајања.

Министарка Михајловић напала Дачића и СПС! Више о томе ОВДЕ

Извор: Данас

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА