Најновије

ИЗГУБИЛИ РАТ СА РУСКО-КИНЕСКОМ АЛИЈАНСОМ! Масовна куповина злата: Владе широм света се припремају за пад америчке хегемоније

Владе широм света су недавно обавиле „масовне куповине злата“. Ове земље имају тактичан разлог да то чине и он је директно повезан са очекивањем неизбежног краја америчке хегемоније.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ pixabay. com)

Пише: Дариус Шахтамасеби за РТ

Централне банке су међу највећим купцима злата. До сада су у 2019. године купиле 145,5 тона злата, што је више него што су централне банке купиле у претходних шест година. Ова бројка представља повећање од 68 одсто у односу на претходну годину. Прошле године, централне банке су повећале своје резерве за 651,5 тона у поређењу са 375 тона у 2017. Наводно, ово је највећи нето откуп злата од 1967. године.

Међутим, најзанимљивија је класа земаља за коју сматрамо да се окрећу гомилању злата, од којих се многи сматрају противницима Вашингтона.

Као и увек, Русија је највећи купац злата. У 2018, руска Централна банка купила је 274,3 тоне злата. Такође је одбацила 84 одсто дуга америчког трезора.

Турска, још једна земља која је сигнализирала помак од савеза САД-ЕУ и већу спремност за сарадњу са америчким економским и војним ривалима, као што су Русија, Кина, па чак и Иран, продала је око 38 одсто свог америчког дуга и почела да купује све више и више злата.

Друге значајне нације које повећавају златну залиху су Казахстан, Еквадор, Катар, Србија и Колумбија, према најновијим статистикама. Чак су се и Филипини прикључили, повећавајући залихе злата у девизним резервама, као и усвајањем закона о злату који ће помоћи малим рударима у земљи.

Зашто злато?

Као роба, злато је интересантно из више разлога. Иако многе земље можда имају интерес да се удаље од САД-а и да се све мање ослањају на долар, још увек морамо да се запитамо: зашто би злато у међувремену донело смислено решење?

Па, као што годишњи извештај Инцрементум АГ-а “Верујемо у злато ” објашњава: “поверење гледа у будућност, формира се у садашњости и храни се од прошлости. Као монетарна имовина, злато може да се осврне на успешну, пет хиљада година дугу, историју у којој је био у стању да одржи своју куповну моћ током дугих временских периода и никада није постао безвредан. Злато је универзална резерва на коју се централне банке, инвеститори и приватни појединци из свих крајева света и сваке религије и сваке класе враћају изнова и изнова.

Видите, ово није само тајна, искривљена жеља шачице нација које траже уништење америчке економије. Ради се о ерозији поверења. Сједињеним Државама се више не може веровати да делују поштено на међународној сцени. Оне намећу своју вољу другим нацијама, користећи полугу коју држе преко америчког долара за потчињавање снажних земаља. Као што је ирански министар спољних послова Мохамед Џавад Зариф изјавио у недавном интервјуу:

“То је оно за шта верујем да се догађа међународној заједници … то је да људи двапут размисле пре него што разговарају са Сједињеним Државама, јер знају да оно око чега се данас сложе сутра можда неће важити.”

У суштини, злато даје људима “комфор”. Не морате ићи предалеко да бисте видели да се овакав начин размишљања шири на народе који су некада сматрани блиским савезницима Вашингтона. Према Малезијском листу Free Malaysia Today, премијер Малезије др Махатир Мухамад недавно је позвао на формирање нове валуте подржане златом, за коју је веровао да ће заштитити источноазијске економије од трговинских манипулација.

Он је такође наводно говорио о утицају САД-а и како није било повољно да међународна финансијска тржишта буду везана за једну валуту која припада националној држави.

“Ви [САД] нисте демократска држава”, рекао је Мохамад. „Ако желите да живите у уједињеном, стабилном свету, морате прибећи одрживости, кроз споразум између свих нација које имају удела у том проблему. “

Вашингтонова економска Ахилова пета

Једном давно, амерички долар је био подржан златним стандардом у оквиру који је био познат као Бретонвудски споразум. Систем је убрзо окончан, јер је председник Ричард Никсон објавио да ће САД напустити златни стандард 1971. Уместо тога, Никсонова администрација постигла је договор са Саудијском Арабијом, који је постао познат као Петродолар рециклирајући систем, јер би укључене државе морале да уложе вишак профита назад у САД. Пре или касније, сваки члан ОПЕК-а почео је да тргује нафтом у америчким доларима.

Док се обично отписује као теорија завере, широко потцењена 

економска теорија предвиђа да је способност Вашингтона да доминира глобалним финансијским тржиштима углавном објашњена чињеницом да су сви извозници нафте вршили трансакције које укључују амерички долар на међународном тржишту (са само малим бројем изузетака). Амерички долар је такође светска, резервна валута, што значи да се већина глобалних трансакција ионако ради помоћу долара.

„Они који желе да купе нафту морају да купују доларе за куповину нафте, што повећава потражњу долара на светским финансијским тржиштима. ”

Они људи који овај договор описују као теорију завере, не читају праве коментаре. Још 1989. године, у својој књизи The Roaring ’80-их, Еми награђивани ТВ водитељ и инсајдер на Вол Стриту Џорџ Гудман (такође познат као Адам Смит) брилијантно је објаснио зашто је амерички долар био тако јак:

„Прво, имамо велики резервоар моралних кредита из наше позиције светског војног лидера и из наше прошлости, као инвеститора и зајмодавца. Друго, долар је кључна валута. Долари су оно у шта светске банке улажу, осигуравају, тргују. Пре долара, то је била фунта стерлинга, а Британци су добили продужетак мандата свог царства зато што свет није пронашао другу валуту у којој би могао да тргује.. “

Чак и да је то била луда, неоснована теорија завере за младе јутјуб заједнице, то су услови у којима остатак света свакако гледа на овај једнострани финансијски аранжман. Овакво размишљање такође објашњава зашто САД користе долар како би потчињавале друге земље кроз подвргавање санкцијама. То такође објашњава зашто друге земље виде моћ Вашингтона над глобалним финансијским сектором као своју Ахилову пету.

Према речима шефа друге највеће руске банке Андреја Костина у говору прошле године:

“Владавина долара мора да се оконча … Овај бич који американци користе у виду долара би онда, у великој мери, имао тако озбиљан утицај на глобални финансијски систем.

Кина променила став о Косову и резолуцији 1244. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА