Најновије

"НАПАД БЕЗ ПРЕСЕДАНА" Виктор Орбан има нову мету, у Бриселу забринути! Ово је незапамћено у чланици ЕУ

Мађарске власти планирају да ставе истраживачку мрежу Академије наука под државну контролу, што су научници у земљи и свету окарактерисали као напад на академске слободе без преседана.

Виктор Орбан (Фото: Влада Мађарске)

Десничарска, антимиграциона влада Виктора Орбана већ је појачала контролу над бројним друштвеним секторима од 2010. године када је дошла на власт, укључујући финансијски притисак на независне медије, опорезивање невладиних организација и централизовање историјских истраживања, пише британски "Гардијан".

Најупечатљивије било је приморавање Централноевропског универзитета, институције коју финансира мађарско-амерички филантроп Џорџ Сорош, да неке од својих делатности премести у Беч, после дуге борбе са владом.

Чини се да је Академија наука нова мета појачане државне контроле. Она се састоји од друштва истакнутих научника и интелектуалаца, заједно са широком истраживачком мрежом од 15 института и 150 истраживачких група.

Владин план је да одвоји ове институте од главне Академије и постави управни одбор у коме би она именовала већину делегата. Парламент, којим доминира Обранова странка Фидес, тренутно расправља о закону који ће ступити на снагу 1. септембра.

Мађарски званичници кажу да је разумно да влада има право гласа у коришћењу државних финансија.

 - Академија наука је суверена институција, али није независна од националних интереса. Очигледно је да она мора да ради истраживања у областима који су важни за будућност државе - рекао је министар спољних послова Петер Сијарто.

Научници, са друге стране, тврде да је овај потез одмазда за критику коју истраживачи друштвених наука упућују Обрановој владавини.

- Никада се нисмо плашили да критикујемо владу, уколико истраживања покажу проблематичну политику. Нелиберална влада је већ реорганизовала многе секторе и јасно је да се овај напад на академију уклапа у ланац догађаја - рекла је Емесе Силаги, координаторка истраживања на Академији.

Она је додала да је већина запослених у Академији против ове одлуку и да ће "искористити сваку могућу опцију" у покушају да је спрече.

Ласло Палковић, мађарски министар трговине и привреде, раније је критиковао Академију због "застрањивања у политику".

- Њихов посао је да дају научне савете и препоруке. Није њихов задатак да буду политички активни - казао је он.

Ласло Ловас, математичар и председник академије, рекао је да власт не разуме улогу друштвених наука, јер је критика према власти оправдана уколико истраживања покажу да је владина политика лоша.

- Истраживања у социологији, економији и политичким наукама могу да критикују одређену политику и влада би требало да их саслуша. Друштвене науке ће бити највише погођене овим планом, али би и природне могле да трпе последице. Било какво истражиање изван владиних приоритета биће практично неизводљиво - објаснио је он.

Антонио Лоприено, председник Европске федерације академија наука је изјавио да мађарски закон, очигледно, има за циљ да влади пружи "неприкладан ниво детаља" и контролу над истраживањима.

Он је додао да су такви потези незапамћени у једној земљи која је чланица ЕУ и забрињавајући знак онога што би друге владе могле да предузму.

- За сада то не видимо нигде друго, али би се могло десити да у земљама које се крећу према популистичким владама, где постоји занемаривање науке, универзитети и институти постану мете - рекао је.

Због претње академским слободама, хиљаде студената и научника изашло је улице Будимпеште прошле недеље.

Прочитајте ОВДЕ шта то амерички универзитет тврди за Пентагон.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА