Најновије

ШТА ТО КРИЈЕ БУДУЋИ ПРЕМИЈЕР? Борис Џонсон се коначно суочио са новинарима: Чим му је постављено ово питање, променио је тему!

До сада је бежао од новинарских питања, а сада се фаворит за будућег премијера Велике Британије Борис Џонсон коначно суочио са репортерима и одговорио на неколико питања – а неколико избегао.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

- Кључно је да Британија напусти Европску унију до тренутног рока 31. октобра – рекао је Џонсон јуче у Лондону, на конференцији за штампу поводом лансирања кампање за лидера Конзервативне партије, након што се Тереза Меј повукла са те функције.

Џонсон очекује да ће се постићи споразум око Брегзита иако сматра да могућност изласка из блока без њега треба искористити за преговоре.

- Могућност изласка без договора је кључна алатка преговора… Британија мора да уради боље од тренутног уговора о повлачењу – указао је он.

Џонсон, бивши министар спољних послова Британије који је заговарао Брегзит на референдуму 2016, истакао је да он ипак не циља на излазак земље из ЕУ без договора.

- Одлагање значи пораз – рекао је он.

Џонсон, међутим, није рекао да ли ће – уколико буде изабран – поднети оставку на место премијера уколико се не испуне сви услови до 31. октобра. Он такође није објаснио како би постигао бољи уговор са ЕУ. Већина аналитичара верује да би Брегзит без уговора био штетан и потенцијално хаотичан по британску економију. Ипак, како указује “Њујорк тајмс”, јуче је опозиција у парламенту за 11 гласова изгубила покушај да покрене процес према ком Британија не би могла да напусти блок без споразума.

Након што је Џонсон изнео свој припремљени говор, одговорио је и на неколико питања – са ограничењем на шест – а већина их се односила на његов карактер. Џонсон је једна од најпознатијих политичких фигура у земљи, иако контроверзна, захваљујући његовој кампањи за Брегзит 2016. и ставовима које је након тога износио, углавном у својој недељној колумни за “Дејли телеграф”, који га за то плаћа 275.000 фунти годишње.

Највише је изврдавао на питању око употребе кокаина, које је до сада већ уништило кампању Мајкла Гова, министра за околину, након што је признао да је узимао ову дрогу пре двадесетак година.

Џонсон се недавно у једној емисији овлаш дотакао те теме, указујући да је “кинуо кад су му понудили бели прах”. Кад су га репортери јуче упитали да ли је његов детаљнији опис тог догађаја изнет у магазину “ГQ” пре више година тачан, Џонсон је избегао да одговори, наводећи само да је “канонски исказ” тог инцидента већ дат, након чега је променио тему.

Кандидат из бункера

Џонсон је један од фаворита за наследника Терезе Меј на месту лидера британске Конзервативне партије, што је позиција која са собом повлачи и функцију премијера, ако кандидат може да задржи тренутну, уску већину у парламенту. Прва фаза овог процеса почиње данас, кад ће конзервативци саставити листу од два кандидата, од којих ће један на крају бити изабран гласањем међу 150.000 чланова партије.

Ривали кажу да Џонсон учвршћује своју позицију држећи се по страни и тако смањујући ризик од било каквих грешки које би могле да му уназаде кампању. Они су напали Џонсона што одбија да даје интервјуе у којима би био испитан у детаље, наводећи да би га та слабост учинила рањивим као премијера. И Гов га је критиковао – иако није поменуо његово име – жалећи се само на кандидата који се “крије у свом бункеру”.

Изгледа да је Џонсонова појава на конференцији за новинаре била уређена како би он одговорио на неке од тих критика, али је приступ том догађају био строго контролисан, а неки новинари су враћени.

Унутарпартијски избори догађају се у време кризе у британској политици, након што острвска држава није успела да напусти ЕУ у првом заказаном року 29. марта.

Прочитајте ОВДЕ како је то амерички часопис сахранио Пентагон.

Извор: Блиц/ Њујорк Тајмс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА