Најновије

ЦИРКУС: Жалбе на докторат Синише Малог пред Одбором, а пред Ректоратом - памук!

Јавност у Србији за корак је ближе коначном одговору на питање да ли је министар финансија Синиша Мали украо докторат или није. Одбор за професионалну етику Београдског универзитета започео је заседање, али само првом у низу седница. Испред ректората, неколико студената, активиста из организације "Један од пет милиона", извело је перфоманс.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

Шта спаја узгајање памука и академску заједницу у Србији? Докторат министра финансија Синише Малог, кажу студенти који су чланове Одбора који већају о томе да ли је Мали докторат преписао дочекали лажним дипломама и памуком, алудирајући на један од, по њима, најзабавнијих делова министровог доктората.

"Хтели смо да покажемо јавности научни допринос Синише Малог, који у свом раду говори да је Србија прва по производњи и извозу памука, једнако скоро као Еритреја, што је преписао од једног професора", каже Валентина Рековић, студенткиња ФПН.

И то је, кажу, само кап у мору неспретно украдених цитата других научника које је Мали представио као свој академски допринос. Одбору желе да поруче само да Синишу Малог третирају као што би сваког другог студента који се сумњичи за преписивање.

"Ми знамо да власт врши притисак у свим сферама друштва па тако и у академској заједници. Ми само желимо да пружимо подршку подршку и кажемо Ректорату да не сме да подлегне тим притисцима и да се мора водити својом академском честитошћу када буде доносио одлуку у вези са овим докторатом", додаје студенткиња Валентина Рековић.

Иако поручују да је њихова дужност као студената да данас буду испред Ректората, у перформансу их се појавило свега шачица. Од професора - само један.

"Ја сам изненађена што сам једина. Било је ту још пар колега, али отишли су. Просто је важно да дамо подршку овој комисији, ја то тако доживљавам - да разуме проблеме универзитета и шта је овде кључна ствар, и да је ово веома битан тренутак. Ето, зато сам ту", каже Биљана Стојковић, професорка Биолошког факултета.

У Ректорату, пак, перформанс не виде као подршку, већ као потенцијални притисак на чланове Одбора. Све процедуре, су, кажу, испоштоване и спроводе се у прописаном року. Другим речима - проблема засад нема.

"Ја у овом тренутку не видим препреку. Једино што, наравно, нико не може да прејудицира шта ће бити одлука Одбора за професионалну етику. Сад, једино ако се жели утицати на Одбор, онда мислим да то није добро - ја желим да верујем да то није разлог окупљања, него жеља студената да се минимизирају такви немили случајеви на Универзитету", каже ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић.

Чланови комисије су стручњаци из разних области унутар академске заједнице, јер већање није на нивоу професије, већ сумње у кршење општих етичких стандарда. Због комплексности проблема, данас није донета пресуда о министровом докторату, али на Универзитету уверавају да јавност неће дуго чекати на одговор.

Данашња седница само је прва у низу коју ће одржати Одбор за професионалну етику Београдског универзитета расправљајући о докторату министра финансија Синише Малог. Рок за доношење коначне одлуке је 120 дана.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је Вучић у бољој преговарачкој позицији кад је реч о Косову.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА