Најновије

ФЛОТА СРПСКЕ ВОЈСКЕ И ПОЛИЦИЈЕ МОЋНИЈА НЕГО ИКАД: Србија добила "Х145М" најлуђу звер међу хеликоптерима (ФОТО)

На аеродром у Батајници слетео је први од укупно девет "Ербасових" хеликоптера Х145М, које је Србија набавила прошле године.

Х145М (Фото: mod.gov.rs)

Реч је о једној од најмодернијих летелица с транспортним и борбеним могућностима, које у ваздухопловним круговима називају "звер". Осим двочлане посаде, овај хеликоптер може да превезе и још девет наоружаних војника, да носи и ракетно и митраљеско наоружање, због чега је идеалан за превоз припадника специјалних снага и за ватрену подршку њиховом десанту.  О његовој снази довољно говори и чињеница да је Х145М саставни део специјалних војних јединица Немачке. 

Према информацијама из војних кругова, до краја године стићи ће и преосталих осам хеликоптера Х145М, чиме ће наша земља поседовати девет ових летелица најновије генерације. Пет њих је намењено за потребе Војске Србије, од којих ће три бити комплетно наоружане митраљезима и ненавођеним ракетним зрнима за потребе подршке извођењу специјалних операција, док ће два бити коришћена за акције потраге и спасавања. Преостала четири хеликоптера биће испоручена за потребе Министарства унутрашњих послова. 

Крајем новембра 2018. године, представници Министарства одбране, предвођени министром Александром Вулином, у фабрици "Ербас хеликоптерс" у Донауверту надомак Минхена присуствовали су примопредаји ових летелица након чега су хеликоптери послати на опремање у специјалне војне заводе. 

Министар Вулин тим поводом истиче да Војска Србије постаје најјача сила у региону.

- Настављамо с модернизацијом и опремањем војске, чије је темеље поставио председник Србије и врховни војни командант Александар Вучић. Набавком ових хеликоптера наша војска биће најнапреднија у читавом региону. Куповина Х145М је велики технолошки напредак за нас, којим ћемо прескочити готово две генерације у ваздухопловству. Посебно је важно што ће они бити опремљени српским оружјем. Србија као војно неутрална земља своје наоружање набавља са Истока и са Запада и све што је добро за нашу војску биће део или већ јесте део нашег наоружања - наводи министар Вулин и додаје да су српски пилоти успешно прошли обуке за управљање овим хеликоптерима. 

Руски бомбардери спасили турску осматрачницу у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА