Најновије

"Приштина би требало да се забрине, тужилац тражио документе од Београда"

Министарка правде Србије изјавила да није сигурна да ће се Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Кадри Весељи, на почетку бити на удару Специјалног тужилаштва за ОВК.

Тачи и Харадинај (Фото: Јутјуб)

"Да је постојала воља, то би се већ десило", рекла је министарка у интервјуу за данашње "Вечерње новости".

Говорећи о иницијативи Приштине за формирање суда који ће се бавити искључиво Србима, Кубуровић каже да је то напрасна одлука донета само зарад предизборних поена.

Истиче да је оснивање етничког суда нешто незабележено и испод сваког цивилизацијског нивоа. То је, каже, "искривљена политичка творевина" која нема никакве везе са правом и правдом.

"Мислим да би Албанци требало више да брину због Специјалног тужилаштва у Хагу које ће се бавити преиспитивањем извештаја Дика Мартија. Нови тужилац је последњих месеци тражио документе од Београда, који се достављају преко Делегације ЕУ. Такође велики број сведока чека на подизање оптужница да би дао исказе", рекла је Кубуровић.

Када се ради о "жутој кући" и трговини људским органима, каже Кубуровићева, ДНК доказни материјал је уништен, а питање је и колико има живих сведока.

"Ипак треба имати у виду да је Приштина под притиском мењала Устав, да би се формирало специјалозовано веће за утврђивање истине из извештаја Дика Мартија. Не верујем да би ЕУ инсистирала на формирању таквог тела да нема довољно доказа. То је дакле показатељ да ЕУ ипак може да изврши притисак када постоји воља", рекла је министарка.

Она негира да је Србија закаснила да поднесе жалбу на одлуку о суђењу радикалима Вјерици Радети и Петру Јојићу. "Судска одлука се појавила на њиховом сајту и медијима одмах по изрицању, али да постоји процедура по којој се достављају одлуке и налози за хапшење. Рок тече тек од момента кад нам је нешто достављено. Послали смо најаву за жалбу и спремили детаљну документацију. И даље је на снази правоснажна одлука Вишег суда у Београду да нису испуњени услови за изручење", рекла је она.

Додала је и да закон и сарадњи са Хашким трибуналом, који се примењује и на Механизам, набраја за која кривична дела постоји могућност изручења, али да непоштовање суда није на тој листи.

Нато је 1999. био пред гашењем! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА