Најновије

СВАКИ СРБИН ТРЕБА ДА ЗНА: Сви дижемо три прста и љубимо се три пута, а немамо појма зашто

Последњих деценија 20. века у Србији појавио се тренд да се наш народ приликом сусрета и поздрављања рукује и љуби три пута.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Овакав начин поздрављања посебно је био популаран током Првог и Другог српског устанка, а са извесном сигурношћу може се тврдити да је у питању обичај који настао пар векова раније и који се користио у свечаним приликама.

Данас сви примењују ову свакодневну рутину, међутим, готово нико не зна зашто и шта она представља. Основно разумевање значења овога поздрава у хришћанском свету представља међусобно поздрављање Светог Тројства, посвећујући сваки пољубац: Оцу, Сину и Светому Духу. Поред овога постоји и друго мање познато објашњење, које у себи носи поруку и завете националне части, а оно гласи:

„Кад се дуже време нису видели,
Срби се љубе три пута.
Онај трећи пољубац у образ је најзначајнији.

Срби се љубе три пута:

у име живота,
у име смрти,
и у име части,“

Како се у већини народа образ сматра средиштем части, за Србе је то посебно карактеристично тако да има посебно значење и смисао. Први пољубац-у име живота, прославља вредности живота, да се живии животом достојног часног човека, други пољубац-у име смрти, посвећује се с дужним поштовањем нашим најближим покојницима, као и нашим славим предцима, и тећи пољубац-у име части, у хришћанском духу поручује да се живи у части хришћанских врлина.

Други наш карактеристичан поздрав јесте три прста десне руке подигнута ка небу. 

Три прста симболично представљају крст, што је уједно и поздрав Светом Тријству. Када се крстимо користимо управо та три прста, палац, кажипрст и средњи прст, и када се споје представљају Јединство Тројства.

Србија добила "Х145М" најлуђу звер међу хеликоптерима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА