Најновије

ДЕЦЕНИЈАМА СЕ ТРАГА ЗА НАЈВЕЋИМ РУСКИМ БЛАГОМ: Један човек је уверен да зна где се крије чувена ћилибарска соба коју су звали 8. светским...

Ћилибарска соба је просторија украшена ћилибарским зидовима са златним листовима и мноштвом огледала.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Некада се налазила у Катарининој палати у Царском селу недалеко од Санкт Петербурга, а изграђена је у Прусији у 18. веку. Пре него је нестала у вихору Другог светског рата, сматрали су је осмим светским чудом.

После рата, соба постала је својеврсни Ел Дорадо у Европи, а ловци на благо су се борили да је пронађу. Веровало се да је руска уметнина изгубљена након што су је уништиле Хитлерове трупе у Калињинграду.

Деценијама се трага за овим благом, а дуго се сматрало и да је у Пољској.

Међутим, Карл-Хајнц Клајне, историчар-аматер, каже да је уверен да се чувена соба налази у подземном бункеру у западној Немачкој, око 65 километара од границе са Холандијом.

Клајне је целу деценију провео у потрази за Ћилибарском собом у немачком Вуперталу, заснивајући своје истраживање на Ериху Коху, високом званичнику тадашње нацистичке Немачке. Наиме, Кох је рођен у Вуперталу и радио је као шеф администрације у Конигсбергу, где је током рата чувана Ћилибарска соба.

"Он је највероватније био најбогатији нациста. Имао је прилику да опустоши музеје широм Источне Европе. 1944. године соба је пренесена у Конигсберг, а Кох је био човек пруге. Нема шансе да је користио камионе за превоз овако великог блага", каже Клајне.

Овај истраживач је уверен да је Кох посматрао Ћилибарску собу као своје лично власништво тако да не би било логично да благо пошаље у Пољску или на неку другу локацију.

"Уверен сам да је Ћилибарска соба у Вуперталу", рекао је.

Клајнов тим ипак не може тако лако да претражи град који је био сравњен са земљом у бомбардовању Савезника. Такође, локални мештани нису баш расположени да сарађују са ловцима на благо.

Клајн машта о проналаску Ћилибарске собе, али напомиње да је она у власништву Русије.

"Могла би у почетку да буде изложена у Немачкој, али је Русија прави власник", рекао је.

Ћилибарску собу, краљевску дворану украшену златним листовима, огледалима и панелима од правог ћилибара, тешким више од 6 тона, креирали су немачки мајстори у 18. веку. То је био поклон пруског краља Фредерика Вилијама И Петру Великом.

Када су нацисти напредовали у освајањима, куратори су покушали да сакрију ово богатство, али су га немачке трупе ипак нашле. Растурили су собу у делове и однели је у Конигсберг.

Када су Совјети ушли у Немачку 1945. године, соба је мистериозно нестала и то баш у време кад је Кох побегао из града.

Процењује се да оригинална соба вреди око 500 милиона долара. У међувремену, израђене су реплике које су такође вредне дивљења.

Прочитајте ОВДЕ чиме су то Руси дигли свет на ноге.

Извор: sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА