Најновије

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ФАБРИКА ЕКСПЛОЗИВА: Хезболах покушао да разори Лондон, а ево како је раскринкан њихов паклени план! (ВИДЕО)

Радикални исламски Хезболах, либанска милитантна група, крио је на тоне експлозивних материја недалеко од Лондона, а заверу за извођење терористичког напада великих размера открила је обавештајна служба МИ5 у сарадњи с метрополитен полицијом.

Хезболах (Фото: Јутјуб)

Хезболах, што значи божја странка, основала је Иранска револуционарна гарда 1982. као одговор на улазак Израела у јужни Либан. Од 1992. лидер је Сајид Хасан Насралах. Покрет је проглашен терористичком организацијом у шест земаља. Има широк спектар делатности - укључујући и радио, телевизију, новине, школе, болнице, социјалне установе, а неки чланови су и у саставу либанске владе. Главни финансијер је Иран. Имао око 1.000 активних и око10.000 резервних припадника. Војна тактика се углавном заснива на ракетирању Израела, а често се употребљавају и бомбаши-самоубице.

Како преноси британски Дејли телеграф, Хезболах је имао тајну фабрику за прављење бомби у близини престонице.

Крили од јавности

Дневник преноси да су радикални исламисти имали три тоне ускладиштеног материјала од кога се лако праве бомбе кућне израде. Ради се о паковањима преносних уложака за фрижидере и замрзиваче који садрже амонијум-нитрат, који је изузетно запаљив. Ова супстанца се у пољопривреди користи као ђубриво с високим садржајем азота, док је у експлозиву има улогу оксидационог агенса. Пронађене су чак три тоне овог материјала.

Завера је откривена 2015. и о њој су обавештени само тадашњи британски премијер Дејвид Камерон и Тереза Меј, државна секретарка. Британски лист преноси да јавност намерно није обавештена о опасности како би се избегла паника. У акцији је ухапшена једна особа под сумњом за ковање завере за извођење терористичког напада, али је после детаљног испитивања он пуштен на слободу. Идентитет ухапшеног је такође сакривен од јавности. Верује се да је читав случај сакривен од јавности како би се постигао међународни споразум о нуклеарном програму Ирана, из кога су се раније ове године повукле САД.

Дојава из иностранства

- Обавештајна служба и полиција имају задатак да одржавају безбедност у земљи и да се обрачунавају с претњама по националну безбедност. Често, и кад год је то неопходно, њихов рад и успех који остваре остану ван очију јавности - рекао је Бен Волас, министар за безбедност.
Дејли телеграф преноси да је обавештајна служба МИ5 извршила тајну операцију како би детаљно открила планове исламиста. Занимљиво је да је читава акција откривена захваљујући дојави једне стране владе.

Aкције у САД и Тајланду

Извори Дејли телеграфа који су желели да остану анонимни наводе да се радило о групи која је била добро организована и да су њихови планови били у почетној фази:

- Присмотром је утврђен сличан образац понашања код оних који су били повезани с групом, што је указивало на операцију ширих размера. У Њујорку и Тајланду су убрзо лоцирани други чланови групе који су покушавали да пронађу произвођаче преносних уложака за фрижидере и замрзиваче.

Прочитајте ОВДЕ шта Дојче веле пише о оптужбама Америке против Ирана.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА