Најновије

АНАТОЛИЈ ЈЕ БИО НАЈВЕЋИ СРПСКИ БРАТ: Ево зашто се борио на Кошарама и када је изгубио ногу! (ВИДЕО)

Међу бројним руским добровољцима који су 1999. године дошли у Србију да би се заједно са припадницима наше војске борили против моћног агресора почасно место припада Анатолију Лебеду Тољи, руском пуковнику који је међу првима окупио своје саборце и ставио се на располагање српској војсци.

Анатолиј Лебед Тоља (Фото: јутјуб)

Лебед је са групом руских ветерана из ваздухопловне дивизије стигао најпре у Београд, а потом у Приштину, где се прикључио Приштинском корпусу Војске Југославије.
 

Посебно се истакао у борбама на српско-албанској граници, помажући нашим борцима на Кошарама и Паштрику. Учествовао је у борбама код Призрена и Ђаковице, где су српске снаге сломиле неколико офанзива у склопу ваздушно копнене операције под вођством НАТО. Често је истицао да је 1999. године дошао да помогне својој православној браћи. Много му је значило да се тај његов потез не схвати погрешно, тврдећи да је на Косово дошао из својих уверења, да помогне Србима и Србији, а не као плаћеник.

 

Лебед је рођен 1963. године у граду Валга, који данас припада Естонији. Приступио је армији бившег Совјетског Савеза 1981. године, пет година касније завршио је ваздухопловну школу и постао инжењер авијације и од тада је у ваздушно-десантним јединицама Совјетске армије. Учествовао је у војним операцијама у Авганистану 1986. и 1987. године. Иако је пензионисан 1994. године од када је радио у фонду за ветеране Авганистана, Лебед је наставио да се бори на разним фронтовима.

Од 1999. године до 2007. године више од десет пута је био у Чеченији, где је учествовао у специјалним операцијама. У једној од њих, у борбама на планини Улус-Керт, нагазио је на мину и изгубио ногу. То га није спречило да и даље буде на располагању Русији. Владао је разним борилачким вештинама, скакао је падобраном, има преко 840 скокова.

 

Орден хероја Руске Федерације добио је 2005. за подвиг који је учинио почетком те године у Чеченији. Његова јединица је упала у заседу 9. јануара, али је он одбио да преда рањене саборце. Борио се, савладао је непријатеље и спасао животе својих војника. Само две недеље касније рањен је неколико пута у леђа док је штитио своје људе од експлозиј бомбе. Међутим, и тако рањен успео је да уништи базу терориста. Орден му је уручио лично Владимир Путин.

Због херојства у Јужној Осетији 2008. године Лебед, кога су звали и Рамбо, одликован је Орденом Светог Ђорђа четврте класе. Ово одликовање му је доделио тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев.

Лебед је понастрадао у саобраћајној несрећи 27. априла 2012. године када је изгубио контролу над својим мотором.

 

Који немачки посланик жели да повуче признање “Косова”, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Србија Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА