Најновије

ТЕРОРИСТИ ИМАЈУ НОВИ ЦИЉ, ЕУРОПОЛ УПОЗОРАВА: Исламска држава врбује младе жене!

Борци оружане групе Исламска држава Ирак и Левант показују све већи интерес за младе жене рођене око 2000. године, које представљају нову мету промоције ИСИЛ-а, објавио је Европска агенција за полицијску сарадњу.

Исламисти имају нове планове (Фото: Јутјуб)

"Пропаганда ИСИЛ-а за своје активности циља девојке и младе жене у доби између 16 и 25 година, које представљају најосетљивију скупину и имају приступ друштвеним мрежама. ИСИЛ се прилагодио том новом циљу", рекао је на Мануел Наварете, директор Европског центра за борбу против тероризма Еуропола.

Кроз године су у очима бораца младе жене добиле офанзивнију улогу те нису више задужене само за бригу за дом, децу и супруга.

Када је ИСИЛ почео губити територију, организација је почела тражити од жена да преузму нову улогу, помажу као докторке или на други начин, односно да не буду само жене традиционално везане уз дом.

Након пада самозавног калифата у марту, скупина је остала активна у више земаља Блиског истока, Африке и Азије и наставља бити присутна на интернету.

"Постоји забринутост да та повећана укљученост жена може отворити пут потенцијално великим променама", каже се у извештају Еуропола, у којем се наводи да постоји повећање у Француској и Великој Британији броја ухапшених жена повезаних с активностима тероризма.

Прочитајте ОВДЕ шта је поручио британски министар.

Извор: balkans.aljazeera.net

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА