Најновије

СТОТИНЕ СРПСКИХ ВОЈНИКА ПРЕД ВРАТИМА КОСОВА: Важна операција у току, присутна и страна војска! (ВИДЕО)

Дан високих званица мултинационалне војне вежбе "Платинасти вук 19", на којој учествује више од 500 припадника из 10 партнерских земаља, одржан је данас у бази "Југ" код Бујановца, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, команданта Копнене Војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кајла Скота.

Српска војска (Фото: јутјуб)

На шестој вежби "Платинасти вук", осим домаћина  - Војске Србије учествовали су  и припадници оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Уједињеног Краљевства. До сада је на овим вежбама, чији је организатор Четврта бригада Копнене војске, учествовало више од 2.000 припадника из 15 партнерских земаља.

Циљ вежбе, која се изводила у периоду од 3. до 17. јуна, је увежбавање јединица партнерских земаља за учешће у мултинационалним операцијама очувања мира.

Након приказа, руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић рекао је да су на полигону "Боровац" у последњих 15 дана војници и старешине из 10 партнерских земаља обучавани у тактикама, техникама и процедурама које се примењују у мултинационалним операцијама.

“На вежби је учествовало 502 лица, од чега 257 из страних оружаних снага. Први пут на вежби је учествовала једна јединица из Оружаних снага Републике Италије. Сви су показали велики професионализам. Искуства и знања које су овде стекли су огромна, а припадници Војске Србије показали су да могу заједно са припадницима оружаних снага других земаља равноправно да учествују у мултинационалним операцијама, дајући тиме допринос миру у свету. Сви циљеви вежбе у потпуности су реализовани” – поручио је пуковник Стаменковић.

Према речима амбасадора Скота, вежба "Платинасти вук" из године у годину је боља, а сценарија на којима је вежба базирана одговарају реалним ситуацијама у којима се могу наћи мировне снаге.

“Мировне снаге морају познавати интероперабилност, знати како да раде заједно и да уче једни од других у кратком року. Видели смо сценарио који обухвата многе ствари које се могу дешавати у таквим мисијама” – поручио је амбасадор Скот и додао да је база "Југ" трансформисана у једну од база која служи за пример обуке мировних снага у Европи.

Дану високих званица присуствовали су и командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа и начелник Управе за обуку Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Петровић.

 

Платинасти вук (Фото: mod.gov.rs)

Платинасти вук (Фото: mod.gov.rs)

Платинасти вук (Фото: mod.gov.rs)

Платинасти вук (Фото: mod.gov.rs)

Платинасти вук (Фото: mod.gov.rs)

Платинасти вук (Фото: mod.gov.rs)

О новом наоружању српске војске због чега су комшије преплашене, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА