Најновије

СУЈЕВЕРЈЕ ЈЕ УКОРЕЊЕНО МЕЂУ СРБИМА: Најгоре је када вам ураде ово! Али, за сваку бољку постоји травка!

Веровање у црну магију и чини дубоко је укорењено у историју српског народа, али ретко ко о томе јасно и гласно говори. О враџбинама белим и црним прича се тихо, шапатом и искључиво у четири ока.

Лековито биље (Фото: јутјуб)

“Не верујем у те ствари, али опет често кажу како је муж оставио жену, неко остао без куће и богатства све због те неке црне магије. Ко ће знати где је права истина. Али мислим да је највжније да човек буде добар и поштен па не мора да се секира ни због какавих чини”, рекла је једна Чачанка.

Међутим, травар Мирко Милинковић каже да је велика моћ биљака у магијским ритуалима и да су поједници од давнина практиковали њихово коришћење како би добили они што желе.

“За сваку бољку постоји травка – миришљавка” – каже Мирко и додаје како су девојке раније заводиле момке.

“У земљи се ископа шупаљ корен. Кроз ту рупу неудате девојке су гледале и говориле “ја те гледам кроз доман – трчиш за мном као ован”, прича Мирко.

Али нису само момци били на мети магије, већ и стока. Ако би нечија крава давала више млека, није изгледа могло да се седи скрштених руку.

“Жене би сплеле неку бројаницу и очитавале текст, како би се млеко са комшијксе краве, пренело на њихову”, рекао је травар Мирко.

А ево од чега, по њему нема спаса.

“Најгоре је кад вам свећу запале наопако, тад нема спаса тој породици”, јасан је Мирко.

И док су неки грађани у недомуици да ли враџбине постоје или не, став Српске православне цркве је јасан – ко верује у Бога, не може веровати у црну магију.

“Такве сујеверне обичаје црква не подржава, зато и саветујем верницима да се од тога суздржавају као штетних по њих и њихову породицу” – каже Марко Мирковић, старешена Цркве Св. Вазнесења Господњег у Чачку.

Етнолози пак наглашавају да је веровање у магију, старије од хришћанства и да је повезано са психологијом и добром зарадом. Јер, врло често људска мука бира магију као једно од преосталих решења.

“Од кад је света и века, верује се у неке надљудске моћи. Људи се користе разним методама како би зарадили новац и врло често се дешава да се чак и тајно распитају о својим муштеријама, како би изгледало да су им неке ствари погодили” – каже етнолог Снежана Ашанин.

Да ли је пронађено 8 светско чудо, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РИНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА