Најновије

"ЗАВЕТОВАО САМ СЕ СИНУ ДА ЋУ ИСТЕРАТИ ИСТИНУ НА ЧИСТАЦ": Отац радника који је погинуо у фабрици "Милан Благојевић" иде на састанак са Вучићем!

Милован Миливојевић (54) сутра ће из својих Лучана пут Београда да на месту са кога се вуку најважнији конци државе још једном завапи за помоћ да кривци за смрт његовог сина изађу пред лице правде. У престоницу, уколико се до тада ништа не промени, планира да крене 15. јула, спреман да се отуда не врати док се истина не обелодани.

Милан Миливојевић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић у уторак је, поводом поплава које су задесиле ову општину, посетио Лучане. Пришао му је човек у црнини коју скоро две године не скида. Толико је прошло од када је у фабрици наменске индустрије "Милан Благојевић" дошло до пожара и експлозије, од чијих последица су страдали његов син Миломир Миливојевић (25) и његов колега Милојко Игњатовић. Од Вучића је, премда правосуђе још увек ћути о одговорнима за трагедију, затражио помоћ у циљу расветљавања догађаја. Председник му је за понедељак обећао састанак на који ће бити позвана и министарка правде Нела Кубуровић.

Пожар, па експлозија

- Четири пута сам до сада био у председништву, на писарници остављао писма тражећи састанак са председником, и коначно сам га сада дочекао. Са министарком Кубуровић сам два пута разговарао, али се ствари нису помериле са мртве тачке. За последњу сламку сам успео да се ухватим, гајим наду да ће разговор са председником помоћи да се истина сазна - прича Милован Миливојевић.

Живог и здравог сина Миломира последњи пут је видео 14. јула 2017. око 19 сати, на паузи током друге смене у фабрици у којој и он ради. Памти да је Миломир попио три чаше сока и појео неколико наполитанки, па отишао да заврши посао. У 19.24 дошло је до несреће у погону ракетних горива.

- Милојко Игњатовић дотерао је пет буради двобазног барута за ракетна горива. Тек што су он и мој син спустили са колица прво буре, дошло је до пожара. Миломир је покушао да побегне али га је по леђима сустигао пламен који се одбио о лимену надстрешницу и преклопио га преко леђа. Пожар је у делићу секунде ухватио магацин и дошло је до експлозије која му је разорила плућа. Пребачен је на ВМА, где је пребродио опекотине, али не и повреде плућа. Преминуо је 19. дана, 3. августа. Игњатовић, кога су пронашли угљенисаног, подлегао је ранама два дана после несреће - каже Милован.

Жртве се нижу

На састанак са председником државе, наставља, понеће цео предмет, стотине папира издатих од званичних институција које указују на пропусте у раду фабрике.

- Објекат у коме је дошло до пожара није имао локацијску и употребну дозволу. Генерални директор Радош Миловановић ми је лично признао да се запалио отпадак двобазног барутног горива који је стајао две и по - три године, а који је по правилу морао бити уништен и није се смео користити у производњи. Тај разговор са директором имам снимљен. Миловановић ми је још рекао да је у фабрици било 300 буради с истим садржајем. Тај разговор водили смо 88. дан од несреће, тек тада се удостојио да прими супругу, мене и нашег адвоката - прича Лучанац.

Председнику и министарки ће донети, каже, доказе да је барутно гориво било упаковано непрописно, у буриће без антистатик врећа, да противпожарни систем није радио, да у хидранту није било воде. У хрпи папира су и изјаве сведока, "а све до једне су на мојој страни".

- Мој син, ироније ли, највећу плату примио је полумртав, док се на ВМА борио за живот - додаје он. Радош Миловановић је 37 година директор фабрике "Милан Благојевић" из Лучана. Отац који тражи истину, сабрао је да је његов син 21. жртва у предузећу од када директорује Миловановић.

Лажна вештачења

- После несреће у којој су страдали Миломир и Игњатовић урађена су два вештачења која су кривицу свалила на њих двојицу. Ми смо та вештачења лако побили јер су била лажна. Директор је на збору радника говорио да је мој син шутирао буре, што је бесмислено. Све и да је тако, оно не би могло да експлодира. Нудио ми је стан, посао за ћерку и супругу, али није могао да ме купи. Када је видео да не одустајем, због прича у медијима, Миловановић је тужио мене, али и моју ћерку због писања отворених писама у којима је указивала на детаље и само тражила истину - прича Милован.

Децембра прошле године, говори, у Основном јавном тужилаштву у Ивањици му је речено да ће ускоро бити покренут поступак против директора Радоша Миловановића и још пет људи из фабрике. Али, ни дан-данас нема оптужног предлога. Више пута је одлазио у тужилаштво распитујући се докле је стигао поступак.

Завет

- Шапнули су ми да би се све покренуло одмах само када би Миловановић био изузет из оптужнице - тврди Милован Миливојевић.

Због тога је за прошли четвртак планирао да крене у Београд и штрајкује глађу. Догодио се тај сусрет са Вучићем у Лучанима, па је одустао, надајући се да ће од председника и министарке у понедељак добити охрабрујући одговор.

- Стрпећу се после тог састанка до 15. јула и чекати да ми кажу ко је крив што је Миломир мртав. Дан пре тога ћу, као и сваки дан за ове две године, изаћи сину на гроб. Мртвом сам му се заветовао да ћу истину истерати на чистац или да нећу бити жив. Не добијемо ли све црно на бело до тада, супруга и ја идемо испред председништва да гладујемо. До смрти или истине - уверава Миливојевић.

Прочитајте ОВДЕ какав је то дуг исплатила Србија а још није готово.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА