Најновије

ЧУЛИ СУ СЕ УЗДАСИ И КРИЦИ...: Била је Титова љубавница без које није могао, о њеном гробу сад брине ова краљевска породица!

Јосип Броз Тито имао је две страсти - лов и лепе жене. Једна од њих, о којој се најмање зна је засигурно Даворјанка Зденка Пауновић, уочи рата студенткња француског језика.

Јосип Броз Тито (Фото: јутјуб)

"Тито је 29 година млађу Даворјанку упознао уочи рата. Постала му је секретарица, а након окупације Загреба, преселили су у Београд. Ту се њихов пословни однос претворио у нешто друго", испричао је београдски историчар Чедомир Антић. 

"Пар је провео заједно најтеже ратне дане, били су скупа у доба највећих борби, а кад му је Титу у посету у Главни штаб стигла Херта Хас, његова прва невенчана супруга, одмах јој је постало јасно да Даворјанка и Тито заправо живе заједно", наставља Антић који тврди да је заправо Даворјанка била његова највећа љубав.

Српски писац Владимир Арсенијевић каже да га Титова љубав према Зденки, како ју је звао, не чуди.

Еротичност и лепота

Она је имала класичну лепоту која је одговарала оном што је Броз очекивао од жене. С друге стране, Тито је одисао сексуалношћу која је прерасла његове личне односе. Тај његов однос према масама имао је такође еротичност.

Прва година рата заправо је била година њихове најстраственије љубави, али и најстраственијих свађа. 

"Међу партизанима је био пропагиран морал у којем није било места приватном и није било личних односа. Даворјанка и Тито живели су у партизанском логору, где није било приватних соба и све разговоре су могли да чују и други, без обзира на то колико лични разговори били. Једну такву анегдоту испричао је и бивши словенски партизан Франц Лескошек. Његову делегацију Тито је једном позвао на састанак".

"Стражар испред Титових врата рекао ми је: Можете ући, Тито вас чека'. Кад смо ушли у собу у њој није било никога. Из суседне просторије чули су се уздаси и крици праћени јаком шкрипом кревета. Крици су постајали све гласнији, а шкрипа кревета све јача. Изгледало је да ће се кревет распасти, а особа у јауцима издахнути. Рекао сам друговима да изађемо вани и прошетамо јер ко зна кад ће све то завршити. Након шетње, затекли смо у соби свежег и расположеног Тита. Погледао је на сат и рекао: "Не смета што сте закаснили, ја сам обављао неке важне и неодложне послове".

Секс и свађе

Међутим, и свађе између Даворјанке и Тита биле су једнако тако страствене.

Кад се једном Тито пожалио свом пратитељу Ђури Вујовићу Шпанцу и испричао му зашто се свађа с Даворјанком, овај му је саветовао: "Друже Тито, ја бих њу срељао!"

Тито није био Даворјанкина прва љубав. Био је то Јово Капичић, црногорски комуниста и касније управник Голог отока. Силно је патио за Даворјанком, а највећа туга га је обузела кад је након Игманског марша на Фочи видео Тита и Даворјанку како јашу на коњима".

Пожалио се једном свом пријатељу који га је утешио:

"Немаш за чим жалити, она је постала страшна особа. Пред њом се нико не усуди ништа рећи, због ње падају главе", рекао је историчар Чедомир Антић.

Из Титовог окружења многи нису трпели Даворјанку, па се због ње чак једном одржао и партијски састанак са само једном тачком дневног реда.

На крају састанка, Тито је устао и рекао: "Радите што хоћете, али ја без ње не могу!"

Сахрана у тајности

Иако је та веза трајала кратко, оставила је јаки траг. Зденка је имала моћ да угрози разне амбиције људи из Титовог блиског окружења, па је тако непосредно утицала и на политичке одлуке. У Титовом канцеларији радила је све до 1946. године, кад је преминула у 25. години. Постоје разне спекулације, али према службеној верзији, умрла је од туберкулозе. Тито ју је чак послао на лечење у Москву, најбољим лекарима, али се она убрзо вратила и недуго након тога умрла. Будући да ју је јако волео хтео је да је сахране у врту Белог двора, унутар његове београдске резиденције. Ником није рекао за њену смрт.

У том врту сахранио и свог омиљеног коња и пса.

"Да се то догодило неком другом народу, писало би се о томе у уџбеницима као о једној од највећих националних увреда и понижења, али код Срба то није случај. То само говори што је све учинило једноумље барбарство и насиље", сматра писац Матија Бећковић.

Титов унук Јосип Јошка Броз каже:

"Након Даворјанкине смрти више нико није о њој смео ништа причати. А како и би? Дошла је Јованка и ко би пред њом смео да прича о Зденки?"

Ипак, у Бели двор још годинама долазили чланови Даворјанкине породице да обиђу њен гроб на годишњицу смрти.

Нико неће посмртне остатке

"После одласка Слободана Милошевића из Белог двора, комплекс је делимично враћен власницима - наследницима породице Карађорђевић, који су контактирали њену породицу и нудили премештање посмртних остатака у Пожаревац, али породица није била заинтересирана", каже Чедомир Атнић.

Данас гроб одржава породица Карађорђевић. Бели двор је својим новцем 1934. године почео да гради краљ Александар са жељом да синовима Петру Другом, Томиславу и Андреји дарује резиденцију. Није доживио крај радова, па је двор 1936. године довршио кнез Павле. У међувремену, двор је национализован и власништво је Републике Србије. Постао је музеј с колекцијом уметничких слика и великом библиотеком, а у осталим просторијама је стилски намештај и многе вредности.

О сујеверју код Срба сазнајте више ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА