Најновије

ЈЕЗИВА ПРИЧА ПРВЕ ЖЕНЕ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ КОЈА ЈЕ БИЛА НЕМИЛОСРДНИ ТИРАНИН: Када су стигле те девојке, наши мужеви су постали звери! (ВИДЕО)

Када је Исламска држава била на врхунцу, Ум Сајаф је редовно спремала кућу на истоку Сирије уочи доласка мужевљевог пријатеља.

Кајла Милер (Фото: јутјуб)

Припремао се чај, као и храна. А иза многих затворених врата, налазиле су се робиње, из заједнице Јазида. Међу заробљеним женама налазила се и Американка Кајла Милер.

Наиме, Ум Сајаф је имала важну улогу међу џихадистима. Она је била једна од ретких жена које су имале приступ врху ИСИС-а, све до маја 2015, кад су амерички командоси дошли по њих.

Четири године после напада у којем је убијен њен муж, трећа најважнија особа у ИСИС-у, министар нафте Абу Сајаф, Ум Сајаф (29), правог имена Нисрин Асад Ибрахим, била је најважнија жена у заточеништву.

У целој причи о њој важне су три оптужнице. Прво, оптужују је да је била тамничила и мучила Милерову, хуманитарну радницу коју је ИСИС ухватио 13 месеци раније, а вођа Исламске државе, Абу Бакр ал Багдади, силовао у кући Сајафових. Друго, терете је да је заробила и мучила девет јазидских жена које су заробљене у Ираку. Такође, оптужена је да је део терористичке завере која је довела до смрти Милерове у Раки 2015. године.

У свом првом интервјуу, описала је како је изгледало вођство Исламске државе, како је изгледао долазак очајних јазидских жена који је довео до непријатељства међу џихадисткињама. 

Ум се сада налази у затвору у ирачком Ербилу, где чека смртну казну.

У интервјуу је казала да сматра да је невина и да је само пратила наређења.

Међутим, Кајлини родитељи тврде да је управо Ум руководила мучењем и малтретирањем њихове ћерке што су потврдиле многе друге заробљене жене.

Подсетимо, када су џихадисти похарали Сирију и Ирак, заробљене су стотине хиљада људи, међу њима и Кајла Милер.

Отета је при изласку из болнице након ноћног боравка. Следећих 13 месеци пребацивана је у неколико затвора, а онда ју је Абу Сајаф довео у своју кућу око 24. септембру 2014.

“Жене из редова Јазида су промениле не само мој живот, већ и животе свих девојака у Исламској држави. Наши мужеви су постали дивље животње кад су били у близини. Нису нас поштовали” – рекла је Ум.

Заробљено је око 3000 јазидских жена. Многе су мучили, силовали и злостављали. Ум сматра да је Милерова била “боља” од Јазида.

“Према њој су се понашали другачије него према њима. За њу је постојао буџет, џепарац за куповину. Била је дивна девојка и свидела ми се. Била је врло уљудна и поштовала сам је. Била јако добра у скривању своје туге и бола. Багдади јој је рекао да ће бити слободна ако постане муслиманка. Остао је с нама двапут тог месеца” – додала је.

Тврди да је Милерову последњи пут видела крајем 2014., када је Багдади стигао из Ирака.

Три месеца касније, видела је вест о Кајлиној смрти.

"Питала сам супруга о томе. Био је једнако шокиран као и ја” – тврди Ум, међутим, многи мисле да лаже зато што се то коси с признањима која је дала истражитељима у Ербилу и ФБИ-у.

Ту се наводи да је била задужена да припреми Милерову кад год би дошао Багдади. Била је брутални тиранин према Кајли. Све што су Кјалини сазнали о својој ћерки, чули су од бивших робиња Исламске државе које су са њом биле заточене.

Курдски званичници верују да је довођење заробљених Јазидкиња разљутило старије супруге ИСИС-оваца. “Покушали су да оправдају оно што су чинили кроз шеријат. Али, дубоко у себи, жене им никада нису опростиле. И то је имало улогу у њиховом паду” – кажу.

И дан-данас је спорно како је Милерова умрла. Џихадисти тврде да је убијена у нападу, а породица је примила три фотографије наводних остатака њеног тела.

“Верујемо да је Кајлу Ал Багдади силовао и мучио јер је дао снажну политичку изјаву да он има предност, а не САД. Кајла је коришћена другачије, јер је била политички затвореник високе вредности, али је била затвореник, њихов затвореник и патила је на начин за који сматрамо да се могао избећи да је тадашња администрација била искрена према нама.”

Два месеца након наводне смрти Милерове, америчка је војска напокон пронашла Ум. Једна од силованих Јазидкиња стигла је до Ербила и пренела детаље о томе где бораве.

Осим смртне казне, Ум Сајаф би могла д абуде изручена САД због оптужби за тероризам. Милерови не одустају од тога да сазнају шта се тачно догодило њиховој ћерки.



НАТО генерали сутра на Балкану, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Гардијан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА