Најновије

ЗАШТО ГА СЕ ПЛАШЕ: Људи стишавају глас у кафанама када почне да се прича о Вучићу (ВИДЕО)

"Приметио сам у кафанама у Београду или локалима да људи причају гласно, али кад се покрене тема политике и Александра Вучића, одједанпут људи почну да стишавају глас, као да се прибојавају да се случајно нешто не деси" - рекао је новинар недељника "Време" Андреј Ивањи.

Андреј Ивањи (Фото: јутјуб)

Ивањи каже да је застрашујуће било гледати како возач Војислава Шешеља удара палицом припадника Двери испред Скупштине Србије, а да полицајац не реагује. Он пита шта би било да је Шешељев возач насрнуо на неког грађанина.

"Ово је било јавно, пред камерама, усмерено против оређеног броја народних посланика. Полицајац којем је возач Шешеља толики ауторитет да не спречава насиље које се дешава пред његовим очима. То је доста застрашујућа слика" – рекао је Ивањи.

Када су у питању ванредни парламентарни избори, гост Новог дана каже да постоји разлог зашто је "омиљена Вучићева игра" одложена до даљег. Подсећа да неки кажу да је то због порука из Европске уније и са запада, али да постоји могућност и да је Српска напредна странка проценила да није добар тренутак за одржавање избора.

"Људи из СНС и из власти врло често раде професионална истраживања на основу којих праве свој политички маркетинг и израчунавају када да се праве избори и могуће је да им то показује да није тренутак" – каже Ивањи.

Он објашњава да је власт и маркетинг Александра Вучића заснован на култу личности, а да су лествице постављене толико високо, да им на изборима није битно да ли ће добити већину већ морају, како каже, да "развале".

"У случају да им је опао рејтинг и ојачала опозиција то прави пукотину у култу личности Александра Вучића. Тај култ личности ако крене да се крњи, то смо већ гледали у историји, постоји велика опасност да доста брзо ствари крену да се урушавају. За СНС и Вучића је пресудно да не могу да падају, морају да одржавају тај ниво или праве још боље резултате" – истиче новинар Времена.

Грађански протести постали протести Савеза за Србију

Када су у питању протести који се већ пола године одржавају у Београду и градовима широм Србије, Ивањи каже да су они најважнији политички догађај у протеклих пола године. Све мањи број људи на њима је за госта Новог дана очекива, али је према његовом мишљењу битно да је успостављена опозициона инфраструктура у градовима у Србији, која је спремна да се активира када је потребно.

"Једно од тумачења зашто није било ванредних парламентарних избора је да без обзира на то што је бројност на протестима опала, иницијална каписла као што је расписивање избора би могла да да гориво и да би то можда променило утакмицу какву смо гледали послед седам година" –објашњава Ивнаји и додаје да су протести као такви одиграли своју улогу.

Он каже да су они почели из базичног незадовољства грађана, али да су у међувремену постали опозициони протести и сада су протести Савеза за Србију.

Говорећи о опозиционим лидерима, Ивањи сматра да су они у ситуацији да уче док раде, али и да треба да преузму одговорност за своје деловање.

"Питање је да ли су научили лекције. Било је много затрчавања, помињања судњег датума… када се ништа не деси онда то код људи изазива мало неверицу и убија мотивацију“ – објашњава новинар Времена.

Када је у питању будућност протеста, каже да без обзира да ли ће они бити настављени током лета, или не, за опозицију је важно да је формирана инфраструктура у локалним срединама и да постоје активисти који су спремни да раде и да се активирају када за то буде потреба.

"Ако власт не направи неку влеику грешку у корацима, која буде анимирала велики број људи, ми идемо ка некој кулминацији избора који ће бити крајем ове или почетком следеће године" – закључује Ивањи.

“Србија крвари, док Немачка профитира!” Који Немац је ово изјавио, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА