Најновије

ДОК СМО МИ ПРЕТИЛИ БОМБАМА, МИЛОШЕВИЋ СЕ СМЕЈАО: НАТО званичник открио непознато о рату на Косову! Планирано да покрајина буде као Српска!

Британац Харолд Лејк који је радио у НАТО од 1989 до 2005. изнео је на сајту Qуора.цом до сада непознате детање о дешавањима у другој половини 90-тих и првој половини 2000-тих које су пресудно утицали на судбину Косова. Како је написао, Милошевић је био толико арогантан да се смејао на могућност НАТО бомбардовања Србије, док је један од разлога за атентат на Зорана Ђинђића био његов план за поделу покрајине.

Слободан Милошевић (Фото: Јутјуб)

Овај Британац на свом профилу није навео шта је тачно била његов посао у НАТО и која је била његова улога дешавањима током 90-тих. Можда то и није његово право име, али судећи по одговорима које даје заинтересованим читаоцима, прилично је обавештен о свему шта се дешавало, а пише прецизно и са пуно детаља, што сведочи да је имао неку значајну функцију.

Одговарајући на питање да ли је било могуће да се избегне рат на Косову, Лејк је навео да је, по његовом мишљењу, Милошевић преко Косова настојао да ојача пољуљани имиџ после пораза у Словенији и Хрватској, и завршетка рата у БиХ, и српску јавност поново уједини око себе.

По њему, бивши председник Србије није био особа којој је циљ био мир, већ му је био потребан рат на Косову, али рат из кога би изашао као победник. Овај британски обавештајац наводи, да је у циљу избегавања рата на Косову, Албанцима требало понудити три предлога: 

-повратак на аутономију из 1974.
-поделу по етничким линијама
-понудити Косову статус истоветан са положајем Републике Српске

Када је дошло до оружаног сукоба, против албанских група (ОВК) је требало послати такође албанске групе лојалне влади, и није требало слати војску и полицију међу албанско становништво.

Лејк је такође нагласио да је Милошевић веома погрешио што је дозволио међунардно мешање. По њему, за Милошевића је од суштинске важности било "држати НАТО даље од сукоба по сваку цену, и ни под којим околностима не укључивати НАТО у сукоб као непријатеља".

Милошевић ово очигедно није разумевао, а Лејк каже да је бивши српски председник пао са власти јер претње НАТО није схватао озбиљно.

"Није тајна да је јавно мнење на Западну било жестоко антисрпско, а Милошевићева највећа грешка је била то што се смејао када смо му претили. Српска делегација се смејала, када су јој рекли да ће НАТО бомбардовати Србију, мислећи да ће то трајати највише два- три дана. Милошевић је мислио да блефирамо, али нисмо”, навео је Лејк.

Косово није требало да буде независно

Занимљиво је да је Лејк у другом одговору навео да није мислио да ће Косово прогласити независност, већ да је веровао да ће српска покрајина бити НАТО протекторат који ће се вратити под суверенитет Србије и имати статус аутономне покрајине са широком аутономијом зајамченом од НАТО, као Република Српска у Босни.

Други могући сценарио по њему би могао да буде примена тајванског модела, у коме би Косово било де факто самостална земља, али де јуре под српским суверенитетом, и не би прогласило независност.

"Међутим, испоставило се да ниједан од горе поменутих модела није био примјењив на Косово, а албанска већина није хтела поново да живи у Србији. Хтели смо да им дамо "надзирану независност" према плану Мартија Ахтисарија, али то нису прихватиле Србија и њен савезник Русија. Зоран Ђинђић је такође предложио поделу Косова по етничким линијама, али из неког разлога је то такође одбачено. Ђинђић је био човек испред свог времена, и због тога су га убили криминални елементи унутар Србије", написао је Лејк.

По њему, пошто су Албанци прогласили независност, није могућ никакав сценарио о Косову као аутономној покрајини Србији, пошто је, како каже, поред хуманитарног и етничког принципа, одлука Међународног суда правде дала легалност том проглашењу. Косово ће остати "посебан случај" под надзором Запада. Како је написао, "Србија треба да покуша да обезбеди екстериторијални статус за своје културно наслеђе и неку врсту аутономије за српске градове на Косову, и треба да престане да покушава да достигне недостижне циљеве".

Лејк је такође дао одговор на питање да ли је тачно да је Ослободилачка војска Косова одбила помоћ муџахахедина, и посредно признао да је ова терористичка организација имала пуну подршку НАТО.

“Да бисмо подржали ОВК, морали смо да се уверимо да ОВК није исламски покрет чији је циљ стварање неке шеријатске државе на Балкану. Иако су им били потребни људи који су могли да користе оружје, дугорочне последице би биле веома озбиљне. Муџахедии су дубоко умрљали репутацију Босанаца током рата у БиХ, а Хрвати и Срби су ову чињеницу користили као пропаганду против Бошњака. Злочини које су починили муџахедински одреди смрти били су неописиви, а они су угрозили изгледе за унитарну Босну. Поред тога,  проблем је била и Изетбеговићева исламска декларација", навео је Лејк..

Он је на крају рекао да је "ОВК научила из примера Босне, и да су знали да могу да забораве на западну подршку ако се покажу као исламски милитантни покрет. Зато су одбили скоро сваког страног добровољца из исламских земаља, и прихватили само оне из западних земаља.

Прочитајте ОВДЕ какав се то врхунски безобразлук догодио у Београду.

Извор: Курир

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА