Најновије

ЕРДОГАН УЗВРАЋА УДАРАЦ! Турска представила звер од авиона, бољи од америчког Ф-35

Главни турски биро за пројектовање авиона приказао је модел ТФ-Икс, најновији ловац пете генерације као одговор Анкаре на очигледно пропалу куповину бомбардера Ф-35 од САД. Турска компанија "Аероспејс индустрис" (ТАИ), која израђује центар трупа за Ф-35, представила је на париском аеродрому "Ле Бурже" модел ТФ-Икс, упркос притисцима Вашингтона да Анкара одустане од куповине руских противваздушних система С-400.

Ф 35 (Фото: Јутјуб)

Овај борбени авион са два мотора, нагнутим вертикалним репом, који помало подсећа на Ф-35, али има ужи труп и шири распон крила од америчког ловца. ТАИ је био секундарни снабдевач америчке компаније "Нортроп Груман", који израђује већину делова за Ф-35, али сада ће ући у комплетну израду овог авиона.

- У смислу производње, ТАИ је у стању да изгради овај борбени авион. Наш авион је макета, али ће 2023. бити права машина, а први лет је планиран већ 2025. - каже председник и извршни директор компаније ТАИ Темел Котил.

Из компаније тврде да ће ТФ-Икс бити најбољи борбени авион у Европи и да ће моћи да носи Метеор, далекометну ракету типа ваздух-ваздух, коју развија европски произвођач МБДА.

На представљању овог прототипа званичници Пентагона постављено је питање да ли ТФ-Икс представља најаву да Турска одустаје од куповине америчког Ф-35, што је она одбила да коментарише, али је изразила наду да ће Анкара ипак одустати од куповине С-400. Амерички одбрамбени ресор изразио је бојазан да би, ако Турска истовремено користи и Ф-35 и С-400, америчким противницима могла да открије слабости и рањивости америчког бомбардера.

Анкара је истовремено показала интерес и за друге авионе пете генерације, укључујући руске Су-57 и кинеске борце ФЦ-31.

Турска Приштини испоручила "Кобру", оружје вредно пола милиона долара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА