Најновије

"МОГЛИ СМО ДА ВАМ ГАЂАМО И АВИОН": Иран објавио фотографије срушеног америчког дрона као упозорење! (ФОТО)

Иранска државна новинска агенција објавила је прве фотографије које наводно приказују остатке срушеног америчког дрона и рекла да је могла да сруши и амерички авион који је наводно летео у истој области.

Мапа обарања дрона вредног 120 милиона $ (Фото: Јутјуб)

Амирали Хаџизадех, који се налази на челу ваздухопловне дивизије иранске Револуционарне гарде, рекао је да су извучени делови доказ да је амерички дрон био изнад територије Ирана када га је Гарда оборила, пренео је Ројтерс.

Хаџизадех је рекао и да је сврха обарања дрона била да "упозори америчке терорстичке снаге" да иранска војска може да погоди и амерички П-8 војни авион који је наводно летео близу дрона, али ипак није то учинила.

- Са америчким дроном у региону био је и амерички авион П-8 са 35 људи. Овај авион је, такође, ушао у наш ваздушни простор и могли смо да га оборимо, али нисмо - изјавио је Хаџизадех, пренео је Ројтерс позивајући се на иранску агенцију Тасним.

Сличну изјаву је дао и Абас Аракчи, заменик шефа дипломатије.

- Постоји неоспоран доказ о присуству дрона у иранском ваздушном простору - рекао је Аракчи у телефонском разговору са амбасадором Швајцарске у Ирану Маркусом Лејтнером.

Како је саопштено, Иран је позвао на разговор швајцарског амбасадора, који, такође, заступа америчке интересе у Ирану, како би протестовао због упада америчке беспилотне летелице у ирански ваздушни простор.

Швајцарска заступа америчке интересе у Ирану јер Техеран и Вашингтон немају дипломатске односе од 1979. године.

Претходно су и иранска и америчка војска објавиле снимке рушења дрона "РQ-4 Глобал Хаwк" који је пао у Оманско море.

Амерички званичници тврде да је дрон пао у међународне воде и да није летео у иранском ваздушном простору, док Иранци тврде супротно.

Синоћ је амерички председник Доналд Трамп наредио напад на Иран, али се убрзо предомислио и обуставио га у последњем тренутку, јер су авиони већ били у ваздуху, а и бродови спремни за напад.

Прочитајте ОВДЕ где су иранске снаге у Сирији? Погледајте мапу.

Извор: Блиц/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА