Најновије

ПРЕД СВАДБУ СРПСКОГ КРАЉА ВЛАДАЛА ХИСТЕРИЈА: Зашто је Бугарској био забрањен долазак, а коју посебну улогу је имао Бранислав Нушић

Свадба је била заказана за 8. јун 1922. године и то у релативно кратком року, иако је било потребно много шта спремити за долазак великог броја страних званица. Осећала се и блага хистерија, нарочито међу онима убеђеним да ће страним гостима, навиклим на раскош, у Београду нешто недостајати.

Њ.К.В. Александар Карађорђевић (Фото: јутјуб)

Чим је брак између краља Александра Карађорђевића и принцезе Марије био уговорен, београдски званичници су се бацили на спремање венчања, као и уређење града.

Организација је поверена прослављеном комедиографу Браниславу Нушићу, тада управнику Уметничког одсека Министарства просвете.

Само неколико дана пре свадбе сва штампа је брујала о томе како у Београду неће бити довољно бензина за све госте, а ни хране за магарце који су коришћени за вучу. Хроничари бележе да је Нушић "убедио надлежне да без бензина неће бити ни свадбе, па нека они виде шта ће и да је издејствовао да Министарство вера наложи калуђерима манастира у Раковици да допусте да се сече грање, да магарци не липсају…"

Како се свадба ближила, у Београду је све више било као у кошници! Забележено је да је преставник Португала стигао три дана пре него што је најавио и да за њега једноставно ни у једном београдском хотелу није било места. Он се онда, с гомилом пртљага, сместио пред најлуксузнији хотел "Српски краљ" и ту, на сунцу, заспао.

Кад је то чуо, Нушић лично је ургирао да се човеку нађе смештај, јер је овај дошао да у име португалске владе буде гост на свадби, али и да после свечаности отвори дипломатско представништво.

На краљевску свадбу у Београду своје изасланике послале су многе државе. Представнике су послали чак и Персија, па и далеки Јапан, а допутовао је и гост из Аустрије, са којом је до пре четири године Србија ратовала.

Једини којима је био забрањен долазак били су Бугари – сећање на злочине које је над Србима починила ова војска током Првог светског рата било је још увек сувише свеже и очигледно јаче од дипломатске етикеције.

САЈ, Жандармерија, Интервентна, сви дошли у Кулу, сазнајте ОВДЕзашто.

Извор: opanak. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА