Најновије

ВЕСТ КОЈА ЈЕ ЗАСТРАШИЛА ПРОТИВНИКЕ ТУРСКЕ: Спремни за борбени авион пете генерације! Биће најмоћнија летећа звер у Европи! (ВИДЕО)

Турска авиоиндустрија (ТАИ) представила је модел свог "домаћег" авиона ловца пете генерације на Париском авио-митингу, показавши тако да Анкара увелико ради на развоју своје одбрамбене индустрије.

ТФ-Х (Фото: јутјуб)

Тензије између Турске и САД су бациле сенку над овим догађајем, након што је Америка запретила да ће Турску избацити из програма коришћења авиона Ф-35, због планова Анкаре да купи руски противракетни ситем С-400.

ТФ-X ће постати први борбени авион направљен у Турској. Ако приступ Турске Ф-35 буде трајно ограничен, нови авион би могла бити једина нада земље да ће развијати своју војну авиоиндустрију.

Међутим, многи се питају да ли је Турска способна да створи авион пете генерације. Током свечаности у Паризу, званичници ТАИ-ја су се позвали на учешће Турске у програму Ф-35 и поновили обећање да ће ТФ-X направити најбољим борбеним авионом у Европи.

На Ф35 моја компанија прави средишњи труп. То значи да, у смислу производње, ТАИ има довољно снаге да изгради овог ловца. Ово је имитација, али 2023. видећете праву машину и први лет ће бити 2025. године, а у употреби ће се наћи 2028. године - рекао је извршни директор ТАИ Темел Котил.

Промотивни видео за ТФ-X наводи да ће авион летети брзином од два маха, да ће имати распон крила од 12 метара, да ће моћи да носи тежину од преко 27 тона и имати тактички радијус од преко 1100 километара и испаљивати пројектиле ваздух-ваздух, типа "метеор" и крстареће ракете.

Иако изгледом подсећа на Ф-35, ТФ-X ће имати уже тело, а покретаће га два мотора.

Темел је истакао и да је његова компанија сарађивала са британском одбрамбеном фирмом "БАЕ Системс".

Ово ће бити најбољи ловац у Европи, способан да носи "метеор" пројектиле - који су најбољи европски пројектили.

Прочитајте ОВДЕ како је Америка исценирала нападе на танкер да би имала изговор да нападне Иран.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА