Најновије

БИЗАРНО: Научници тврде да људима почиње да расте рог, а разлог је шокантан!

Положај у којем смо нагнути над "паметним телефонима" или таблетима у рукама појачано оптерећује неке делове тела које смо мање користили, па се они прилагођавају и добијају нову функцију.

Мобилни (Фото: pixabay. com

"Њујорк Пост је објавио чланак о томе како људима који проводе много времена загледани према доле у екране мобилних телефона или таблета дословно у глави расте "рог". Како научници са универзитета у Аустралији тврде,  код нових генерација се већ може приметити да им на потиљку, у подножју лобање, значајно јачају коштане избочине, које наликују на рог?!

Кад је први пут откривена, око 1.800. године, спољна потиљачна избочина ретко је била повећана, али се данас оне често могу осетити као кошчате квржице под прстима, док се код ћелавих људи често и виде.

Најбрже се развија код младих, односно истраживање је показало да се најчешће може приметити међу младима старости између 18 и 30 година.

Истраживачи су уверени да се то може повезати с гледањем у таблете и "паметне телефоне", јер је вратним мишићима потребна јача потпора да би држали врат у том положају.

- Клиничар сам већ 20 година, а у последњих десет година све чешће откривам да моји пацијенти имају ту избочину на лобањи - каже главни истраживач др Дејвид Шахар из универзитетске болнице на Сунчаној обали у аустралијском Квинсленду, чији је тим истраживањем обухватио више од 1.000 лобања људи старости између 18 и 86 година.

Показало се да време које проводимо с "паметним телефонима" и лап топовима у рукама оптерећује делове тела које иначе мање користимо и они се прилагођавају.

Тако се и мишићи који повезују врат са потиљачним делом главе прекомерно користе док држе лобању у нагнутом положају, па све више јачају, баш као што јачају одређени делови скелета, како би се то подручје додатно учврстило. У просеку, мерења су показала да је дужина те "кврге" код људи који су били обухваћени истраживањем око 2,6 центиметра, за што научници тврде да је знатно више од просека измереног 1996. године.

Прочитајте ОВДЕ каква то катастрофа почиње 2050 године.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА