Најновије

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА: Иран и САД већ су "ратовали" у истим водама!

Танкери у заливу. Амерички ратни бродови одговарају на позив у помоћ. Ратоборна реторика изазива страх од ширег конфликта.

Нападнут танкер (Фото: Јутјуб)

Историја се понавља. Пре 28 година, Америка и Иран су се сукобили у истим водама. Бродови су нападани, а чланови посаде убијани и рањавани. Пре него што је било готово, ирански авион је оборен грешком.

Да ли би то могло да се деси поново?

"Танкерски рат" био је тренутак велике међународне напетости на крају осмогодишњег иранског рата са Ираком под Садамом Хусеином, преноси BBC.

Две стране су међусобно нападале нафтне објекте још од средине осамдесетих година.

Убрзо су били угрожени и неутрални бродови, док су зараћене стране вршиле економски притисак једна на другу. Кувајски танкери са иранском нафтом били су посебно рањиви.

До јула 1987. године, поновно регрутовани кувајски танкери у Оманском заливу, овог пута под САД заставим, пратили су амерички бродови. То је постао највећи поморски конвој од Другог светског рата.

Ирански врховни вођа ајатолах Хомеини називао је Америку "Великим Сотоном", а Вашингтон је бринуло то што је 52 његових дипломата било заробљено у Техерану више од годину дана.

Дугогодишњи сукоб између Ирана и Америке никада није угашен. Само се чекао моменат када ће поново букнути и то се догодило када је Доналд Трамп одлучио да примени "максимални притисак", након што се повукао из Споразума о нуклеарном наоружању склопљеном 2015. године.

Још једном су воде с обе стране Ормушког мореуза постале арена у којој се одиграва готово патолошко такмичење.

- Другачије је то што су обе стране сада прошириле своје способности. Иран је способнији него икада да користи мине, подморнице и брзе бродове како би напао комерцијалне и војне бродове - рекао је Мартин Навиас, аутор књиге о танкерском рату.

Битка се не води само на мору. Моћ Ирана да обори софостициран амерички дрон показује да је бојно поље сада и у ваздуху.

Данашње окружење, са ривалима који размењују љутите салве на друштвеним мрежама, ствара "нервозну" атмосферу. Аналитичари истичу да се информациони простор променио, због чега постоји константна опасност да свака страна погрешно протумачи другу.

Трамп и ирански председник Хасан Рохани кажу да не желе рат, али не престају са двосмисленим поступцима и реториком. Чињеница да ниједна страна не жели потпуно суочавање, не значи да до њега неће доћи.

Постоје две различите генерације Иранаца. Једни су били на високим положајима у прозападној монархији пре исламске револуције 1979. године, други су деца те револуције. Једни су председавали златним добом односа између Ирана и САД, други су одрастали у годинама антиамеричке индоктринације, пише "Вашингтон пост".

Чини се да Трампова администрација верује да може да уради оно што његови претходници нису успевали четити деценије - темељна промена у Техерану.

Прикупила је временски истрошен сет алата за постизање свог циља - гушење иранске економије санкцијама, дестабилизација земље подржавањем дисидената и сцесиониста и покретање информационог рата против руководства у Техерану. Верује да ће вршење онога што назива "максимални притисак" довести до иранске капитулације или колапса режима.

Турска спремна за борбени евион пете генерације! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА