Најновије

"Нисам ишао на отварање Европских игара због учешћа Косова"!

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас жаљење што није могао, због учешћа тзв. Косова, да присуствује синоћњем свечаном отварању Европских игара у Минску, додајући да му је било тешко, али да је морао да поступи као председник Србије.

Александар вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је рекао да му је жао што је његов изостанак на свечаности у Минску био важна вест у руским медијима, уместо да то буде разговор са руским премијером Димитријем Медведевим.

- Било је ми много тешко да домаћину, председнику Белорусије, Лукашенку морам да кажем да нећу присуствовати свечаности, јер знам колико се трудио и колико је направио. Он је, поред себе, на свечаности, с једне стране ставио Медведева, а с друге хтео да стави мене. То је велика част. Рекао ми је и да не иде на стадион без мене. Било ми је тешко што ми се чинило да код тако чврстог човека скоро да сам видео сузу када сам рекао да не можемо да присуствујемо - објаснио је он.

Подвукао је да је морао да поступи као председник Србије, те додао да је Лукашенко био толико фер и коректан и да је водио рачуна о застави Косова, да је где год су могли, где није била инспекција Међународног олимпијског комитета, изоставили косовску заставу, а нису сместили у главну ложу Хашима Тачија.

- Водили су рачуна о нама, и жао ми је што сам разочарао белоруског домаћина, али нисам имао избора - рекао је Вучић.

Казао је да не жели да се хвалим овим, и да мрзи такво стицање поена.

- Ово не бих ни рекао да нису руски медији објавили да нисмо присуствовали. Никоме нисмо рекли, јер сматрам да је важно да се спортисти баве спортом, да нема политике - рекао је он.

Вучић је пренео да је са министром спорта и омладине Вањом Удовичићем безброј пута разговарао о томе како се одлучио да игра за Србију, пошто му је деда Италијан, отац Хрват, а с друге стране има још неки чудни микс, те је паре добијао од Италијана да игра за њих.

- Није важна нација већ какви сте људи. Причали смо и данас о фантастичним спортистима Хрватима и других националности - истакао је он.

Вучић је, на крају, са жаљењем још једном поновио да је морао на овај начин да поступа.

Председник Вучић је током боравка Белорусији, посетио јутрос спортисте из Србије који се такмиче на Европским играма у Минску.

Српски тим у Минску броји 66 спортиста у 12 спортова, 14 дисциплина: баскет 3X3 (мушки и женски тим), бициклизам, бокс, бадминтон, џудо, кајак, карате, рвање, самбо, стони тенис, стрељаштво и стреличарство.

Европске игра у Минску, одржавају се до 30. јуна, уз учешће више од 4.000 спортиста из 50 земаља који ће се такмичити у 15 спортова и 23 дисциплине.

Заставу Србије на Стадиону Динамо носио је Марко Ждеро, спортиста у баскету 3x3, освајач три медаље са светских првенстава.

Председник Вучић се у петак, првог дана боравка у Минску, састао с председником Белорусије Александром Лукашенком, као и с премијером Русије Дмитријем Медведовом и председником Молдавије Игором Додоном.

Србија скинута са важне црне листе, тим поводом је Вучић дао изјаву! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА