Најновије

СРБИЈИ ПРЕТИ СУПЕРЋЕЛИЈА? После хаоса у Хрватској, невреме је око 21 сат захватило Војводину, а доноси крупан град и оркански ветар!

Олујно невреме које је протутњало Хрватском, и причинило велику материјалну штету, полако се приближава Србији, а према најавама из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) први удар се може очекивати после 21.00.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

- Наоблачење са запада које ће после 21 сата захватити Бачку, Срем, Мачву и Подриње, условиће кишу, пљускове, грмљавину, појачан ветар и пад температуре. Локално су могуће и краткотрајне временске непогоде. Ова облачност ће се током ноћи проширити на целу Војводину и западну Србију - стоји у најави РХМЗ.

Подсетимо, сутра ће у Војводини на снази бити црвени метеоаларм, што значи да је “време веома опасно, да су прогнозиране временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња”. У Београду и источној и централној Србији најављен је наранџасти метеоаларм, док је жути предвиђен за јужну и југозападну Србију.

На озбиљне непогоде упозорава и Марко Чубрило, професор географије из Новог Сада и велики заљубљеник у метерологију, чије су се временске прогнозе показале последњих недеља као најтачније и најпрецизније.

- Жестоке олује су над већим делом Хрватске и северозападне БиХ. У току вечери и ноћи на удару ће бити исток Хрватске, север БиХ и Војводина. Очекујте суперћелијске системе - поручује Чубрило.

Он је још почетком дана објаснио шта све очекује ове крајеве.

- У свим овим пределима треба очекивати јаке грмљавинске пљускове, обилну кишу, појаву туче/леда који могу бити и врло крупни, а врло је вероватно да ће доћи до формирања суперћелисјких система који ће доносити јако крупан град, олујан или оркански ветар и врло високе падавинске тотале за кратко време, те је појава локалних поплава и бујица врло извесна. Опет, реч је о локалним развојима и биће делова региона који ће се наћи између облака и тамо непогода неће бити, али оваква ситуација свакако упућује на озбиљно припремање - упозорио је Чубрило.

Према подацима од 19.00 часова, у целој Србији је изузетно топло, а температуре се крећу од 17 степени на Копаонику, преко 29 у Београду, док су најтоплији Зрењанин и Велико Градиште (30).

Најављено невреме већ је погодило Хрватску, где је државни хидрометеоролошки завод издао наранџасто упозорење за ријечку, карловачку, загребачку и осјечку регију.

На поменутим подручјима очекују се веће количине падавина у краћем времену, односно израженији пљускови с грмљавином и могућим градом.

Прочитајте ОВДЕ шта се то догодило данас на Кошутњаку.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА