Најновије

СТРУЧЊАЦИ ОЗБИЉНИЈЕ НЕГО ИКАД УПОЗОРАВАЈУ: Освестите се, катастрофа почиње 2050. године!

Када је пре десетак година интернетом почела да кружи теорија да су Маје предвиделе крај света 2012. године, настала је паника и многи су се искрено забринули да је астечки народ можда знао нешто што ми данас не знамо.

Апокалипса (Фото: pixabay. com

С друге стране, када велика већина научника широм света упозорава да смо на путу без повратка у будућност у којој ће људи једва преживљавати, већина мисли да их се то не тиче.

Но, катастрофична предвиђања Међувладиног панела о климатским променама вероватно су преблага, упозорава група аустралијских стручњака. Како они кажу човечанству врло озбиљно прети потпуно истребљење до краја овог века ако читав свет хитно не схвати озбиљност претње.

Милијарде избеглица, велики делови Земље потпуно ненастањиви, планетарна несташица хране и воде, слом друштвеног поретка и потенцијални глобални термонуклеарни рат – то су последице тренутне бриге о природи, а могле би бити и горе.

Сценарио који описују креће од претпоставке да се глобални приступ неће променити у односу на садашње стање – државе ће се придржавати Париског споразума, игнорисаће позив на глобалну мобилизацију у борби против климатских промена, коришћење фосилних горива почеће да опада између 2030. и 2050. године, али ће та промена бити премала и стићи ће прекасно.

Сценарио пропасти почиње 2050. године када ће постати очигледно да су преломне тачке пораста температуре за ледени покривач западног Антарктика и Гренланда пређене већ при порасту температуре од два степена. Након пораста од 2,5 степени пређена је и тачка без повратка за исушивање прашуме у Амазонији, а Земља ће због тога да се загреје за још један степен.

Трећина настањиве површине на Земљи и чак 55 одсто светске популације биће изложено смртоносним температурама најмање 20 дана сваке године. Више од 30 одсто светске површине постаће сува пустиња, а количина падавина у Мексику и Средњој Америци ће се преполовити. Нестаће трећина хималајског глечера и чак 70 одсто снежног покривача на Андима.

Доћи ће до слома Млазне струје, токова ветра у горњим слојевима атмосфере, због којег ће монсуни у Азији и западној Африци постати непредвидиви, а успориће се и Голфска струја, што ће имати значајан утицај на климу у Европи.

Колабрираће корални гребени и Амазонска прашума. Велики делови западне Африке, тропске Јужне Америке, Блиског истока и југоисточне Азије постаће ненастањиви – температуре ће бити смртоносне више од 100 дана годишње. Извори воде пресушиће у већини погођених подручја, усеви ће се осушити, а две милијарде људи постаће климатске избеглице.

На глобалном нивоу доћи ће до пада у производњи хране од око 20 посто, цене хране скочиће у небо, а све промене заједно могле би да доведу до катастрофалних геополитичких развоја догађаја. Државе ће бити неспособне носити се с интензитетом промена, велике државе попут САД-а наћи ће се под страшним унутрашњим притиском, а оружани сукоби око све вреднијих природних ресурса више су него веројатни, што би могло довести и до нуклеарног рата.

Доћи ће до трајне промене односа човека и природе. Сав интелигентан живот на Земљи ће изумрети или изгубити све могућности напретка, наводе стручњаци.

Потребна је, тврде аутори, масовна мобилизација какву свет није видео од Другога светског рата. Цео свет мора да сакупи све своје ресурсе и да заједно почне да ради на хитном преласку на економију безгасова стаклене баште, што се мора одвити у наредних десет година. Треба спречити прелазак свих “талака без повратка” до средине века и глобалну претњу схватити озбиљно.

Прочитајте ОВДЕ још мрачних прогноза за планету.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА