Најновије

УЛТИМАТУМ ТАЧИЈА И ХАРАДИНАЈА: Преговори у Паризу отказани јер Приштина захтева чланство у УН

Београд неће да пристане на учлањење Приштине у међународне организације, Приштина неће да повуче, односно суспендује таксе на робу из централне Србије. Преговори су изнова запели.

Харадинај и Меркелова (Фото: Јутјуб)

Самит најављиван за 1. јул у Паризу, а на ком је планирано да се парафира оквирни споразум Београда и Приштине, неће бити одржан тог дана. Из прес службе немачке владе је саопштено да је сусрет одложен. Нови датум још увек није објављен.

На састанку у Паризу, пошто је месец дана раније у Берлину одблокиран дијалог Београда и Приштине, требало је да дође до обавезивања две стране на даље кораке ка решавању косовског проблема, који би био запечаћен потписима. Неформални разговори који су се на нижем нивоу одвијали у међувремену, међутим, нису довели до компромиса. Без тога нема ни потписивања споразума, а отуда, састанак у Паризу, једноставно речено, нема смисла.

Састанак код Меркел

Преговори две стране изнова су у ћорсокаку, а препрека су проблеми који се константно провлаче и главне су тачке спотицања. Приштина тражи да Србија више не блокира чланство у УН, а које доноси и пролаз до Унеска и Интерпола, а зауврат ће укинути таксе. Србија захтева укидање такса на робу из Србије и Заједницу српских општина.

Када год Приштина и делимично прихвати да спроведе неку од ставки, уз то одмах иде и сервирање нових захтева којима се лествица диже. Тако је било пре неколико дана на састанку у Берлину који је требало да остане у тајности али је ипак процурио у јавност. На овом састанку две стране требало је да изнесу ставове својих шефова и влада и да се процени има ли приближавања и помирења разлика пред Париз. У просторијама немачке канцеларке састали су се сарадници премијера Косова Рамуша Харадинаја - Авни Арифи и Селим Селими са шефом Канцеларије Владе Србије за Косово Марком Ђурићем. Присутни су били само представници Немачке и Француске.

Албански представници су навели да је косовски премијер спреман да омогући извршну власт Заједници српских општина. Али одмах је стигао и захтев - Србија у замену за извршну власт Заједнице општина не мора одмах да призна Косово или успостави дипломатске односе, али мора да прихвати да Косово де факто има своју територију.

И тако се косовски проблем изнова завртео у круг. Према сазнањима "Блица", иако је намера Немачке и Француске да се из договора о Косову и Метохији искључи америчка администрација, па и Москва, а преговори врате под окриље ЕУ, то је за сада мало могуће. Извор „Блица“ из дипломатских кругова наводи да иако је помоћник америчког државног секретара Метју Палмер почетком месеца изјавио да у Берлину и Паризу треба да се створе услови да се обе стране врате дијалогу уз посредовање ЕУ, иза затворених врата, међутим, наводи и друге могућности.

Корекција граница

Палмер је у разговору са косовским лидерима рекао да је споразум могућ уз мању корекцију граница и тиме овакво решење изнова вратио у разговоре. Палмер је уверавао своје саговорнике да ће америчка администрација и Берлин да се договоре. Извор „Блица“ наводи да је помоћник америчког државног секретара навео да ће они утицати на Немце и Британце да пристану.

- Како је речено, Немачка се не би противила мањој корекцији граница ако би то довело до споразума. Немачака има став да нема мењаја граница у Европи, али мања корекција не би им представљала значајан преседан. Велику улогу у свему има економија, а то су америчке таксе на немачка кола - наводи извор из Приштине.

Нема алтернативе

Портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич рекла је јуче да Београд и Приштина морају хитно да се врате за преговарачки сто, а да земље чланице ЕУ, као и САД, још једном позивају привремене институције у Приштини да укину тарифе на робу из централне Србије.

Завршетак процеса нормализације односа Београда и Приштине је хитан зато што "актуелна ситуација не само што изазива несигурност, већ значи и пропуштање прилике", навела је Коцијанчич за "Коху". Она је подсетила да су таксе разлог блокаде дијалога и да "не постоји алтернатива брзом наставку дијалога".

Наставак могућ крајем јула

Аналитичари оцењују да је одлагање преговора било очекивано.

- Отказивање је било и очекивано. Јасно је да ни приштинска ни београдска страна нису у стању да направе компромис. Може се очекивати нови самит након што се ситуација у европским институцијама стабилизује – каже Страхиња Суботић, истраживач Центра за европске политике.

Владимир Међак, потпредсеник Европског покрета у Србији, наводи да је одлагању допринела и чињеница да се елементи унутаркосовске политике рефлектују на дијалог.

- Одустајањем од такса поједини косовски званичници, посебно Харадинај, изгубиће део своје политичке позиције на Косову, јер говоримо о некоме ко не само да није испоштовао одредбе Бриселског споразума, већ је прекршио сваки договор - објашњава Међак.

Са њим је сагласан и политички аналитичар Душан Јањић.

- Чини ми се да сви балкански политичари нису на најбољи начин разумели поруку самита у Берлину јер је тада употребљена реч "одговорност". Представници обе стране требало је да покажу у Паризу шта се и колико урадило по питању дијалога, што се сада не дешава. Имамо Харадинаја који својом политиком покушава да изазове што оштрије и исхитреније реакције српских званичника, што се и дешава, па смо до сада и чули најаве да сатанка неће бити - објашњава Јањић.

Он додаје да се очекује нови термин састанка те да се у дипломатским круговима спекулише да би то могло бити крајем јула.

Прочитајте ОВДЕ чиме Харадинај опет прети.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА