Најновије

АМЕРИКА НА ИВИЦИ КАПИТУЛАЦИЈЕ НА КОСОВУ: Русија се пита и лобира за српску страну!

Да би Америка заиста учествовала у дијалогу између Београда и Приштине, мора да се одрекне инерције у приступу која подразумева подршку Приштини. Багаж великоалбанског национализма, који је од увођења такси постао део приштинске политике, мора да буде суспендован како би уопште имало смисла говорити о наставку дијалога.

Војска НАТО (Фото: Јутјуб)

Изјава Стејт департмента да су САД спремне да саслушају и Београд, и Приштину и помогну и њима и ЕУ, као посреднику, да пронађу решење за Косово и Метохију око којег су сви сагласни, према оцени аналитичара Дејана Вука Станковића, позитивна је ако се стави у контекст да преговори стоје у месту.

„Међутим, потребна је даља разрада америчких добрих намера, јер уколико се задржи инерција која је до сада била у приступу, а посебно инерција која је била у захтевима у односу на српску страну, бојим се да ће дијалог јако тешко бити деблокиран“, додаје он.

Дијалог да, али не по сваку цену

Србија би, према Станковићевом мишљењу, требало да прихвати сваку идеју за дијалог, јер наша земља једино кроз политички процес може да дође до решења које ће уравнотежити интересе, како Србије и српског народа, тако и Албанаца и међународне заједнице. Са друге стране, Србија не мора да по сваку цену буде талац приче о дијалогу, после чега Албанци врше све јаче притиске, док их међународни актери толеришу.

„Мислим да, пре наставка дијалога, таксе морају да буду безусловно укинуте и мислим да Србија не треба да пристане на било какво условно укидање тих такси, на неку привремену суспензију као наводно знак добре воље албанске стране. Што се тиче деблокаде преговарачког процеса, требало би испунити оно што је до сада договорено. Колико ми је познато, постоји асиметрија у испуњавању онога што је записано и потписано у Бриселском споразуму“, каже Станковић. 

Укидање такси, формирање Заједнице српских општина и поништавање политичких одлука и резолуција којима се Србија оптужује за наводни геноцид над косовским Албанцима, све оно што Станковић назива багажом великоалбанског национализма, који је од увођења такси постао део приштинске политике, мора да буде индиректно или директно суспендовано како би уопште имало смисла говорити о наставку дијалога.

„Исто тако, била је једнострана одлука о формирању косовске војске. Та се одлука не би догодила да није било несумњиве подршке, било Американаца, било Европљана. И ту би одлуку требало преиспитати и довести је у корелацију са оним што су и Бриселски споразум, и Резолуција 1244“ сматра Станковић. 

Важна улога Русије

Формат дијалога се мења, додаје он, и очигледно је да ЕУ није више једини посредник. На Балкану интересе има и Русија и ако се жели дугорочно решење за КиМ, улога Русије би свакако била врло важна, подсећа наш саговорник.

Политичка решења за Балкан нису се договарала лако и брзо, а увек су била производ компромиса између великих сила. Тако је било и у 19. веку, објашњава Станковић.

„Мислим да је тај модел уравнотежења интереса Истока и Запада и даље константа за неко одрживо решење међу антагонизованим балканским народима и свако ко има и мало историјског искуства и мало свести о томе шта се заправо у овом тренутку догађа, мора да схвати да у овом тренутку Косово не може да буде решено по формули по којој су решавана друга питања до сада на простору бивше Југославије, а као што знате, она су решавана у време апсолутне америчке доминације међународном политиком.“ 

Без обзира на још увек значајан, готово одлучујући амерички утицај у многим деловима света, данашњи свет је ипак другачији и апсолутне америчке доминације у међународној политици више нема.

Формулу за решење косовског проблема Станковић види не само у компромису између Срба и Албанаца, већ и у компромису великих сила које имају интересе у овом делу света.

„Уосталом, право питање је шта се заправо жели са Косовом? Да ли се жели нека врста историјског и политичког алибија за бомбардовање из 1999. године, па онда самим тим и наметање Србији једностране независности Косова, или се жели решење које гарантује минимум компромиса који треба да направе обе стране, који неће бити једноставан, али који ће у основи, будући да се базира на равнотежи интереса, омогућити трајнији мир и стабилност“, каже Станковић.

Косово као експеримент

Друга солуција је остављање кризног подручја у овом делу света, као „огледног добра“, где ће се испипавати односи снага на глобалном нивоу, што, према његовим речима, не може да се искључи.

Хаос који постоји око преговора у Бриселу показује да је КиМ нека врста полигона где се одмеравају и интереси унутар западне сфере, али и интереси између Запада и других играча на глобалном терену, закључује Станковић.

Београд и Приштина морају да уклоне препреке, избегну провокације и врате се преговорима, саопштио је Стејт департмент поводом отказивања састанка лидера Србије и Косова у Паризу 1. јула.

У саопштењу се наводи да САД настављају да подржавају дијалог у којем посредује ЕУ и нормализацију односа Београда и Приштине.

„Спремни смо да саслушамо обе стране и помогнемо и њима и ЕУ као посреднику да пронађу решење око којег су сви сагласни“, наводи се у саопштењу.

Турци дали Тачију оружје за упад на КиМ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА