Најновије

ДА ЛИ СЕ СУЛТАНОВОЈ ВЛАДИВИНИ БЛИЖИ КРАЈ? Један човек би могао да га победи на изборима!

Екрем Имамоглу није био толико позната политичка фигура у Турској пре мартовских локалних избора.

Тајип Ердоган (Фото: pixabay.com)

Ипак, како је задржао чврсту позицију у жестокој борби за градоначелника Истанбула, чак и након што је његова победа поништена, он је постао личност која владавини председника Ердогана представља највећи изазов последњих година, али и нову наду турске демократије.

Бивши шеф грађевинске фирме, Имамоглу је ушао на политичку сцену 2009. године, док је 2014. године постао градоначелник истанбулске општине Бејликдузу. Он је био кандидат Народне републиканске партије (ЦХП) за градоначелника Истанбула, а његова стратегија "скромне кампање" у марту била је заснована на "доброј вери" коју је вец́ стекао међу члановима као компетентан и отворен.

У говорима је наглашавао важност заједничког рада на решавању проблема урбаног сиромаштва и осудио популистичку реторику која је постала уобичајена појава у турској политици.

Почетком године, састао се са Ердоганом са којим је дискутовао о будућности Истанбула. То је био гест којим је заслужио поштовање гласача који су се често осећали "отуђено" од секуларне Народне републиканске партије (ЦХП).

Имамоглу је редовно виђан на састанцима на којима се разговарало о локалним темама, док је кандидат владајуће Странке правде и развоја (АКП), Бинали Јилдирим, био у другом плану, и то због самог председника Ердогана који је на огромним скуповима подизао националистички жар.

Упркос томе што је Јилдирим готово преплавио провладине медије, Имамоглуова мартовска кампања придобила је гласове курдске мањине која није била срећна због хапшења курдских политичара, али и гласача АКП радничке класе који пате од стопе инфлације изнад 20% и растуц́е незапослености. Ова неочекивана, па и шокантна победа ЦХП сломила је исламистичку групу која је руководила турским највећим градом и његовом економијом, први пут за 25 година.

АКП се за поновне изборе који су се одржали у недељу припремили тако што су се фокусирали на курдске гласаче, који су и били њихова слаба тачка, а чак су и променили имиџ кампање преузимајући неке Имамоглуове предлоге и представљајући их као своје, као на пример субвенционисани јавни превоз за омладину.

Напори АКП-а су били безвредни. Ипак, кадар да игра и улогу победника и улогу жртве на изборима који су се одржали прошлог викенда, за Имамоглуа су нови избори представљали битку за будућност турске демократије.

- У име Истанбула и у име легитимитета свих будућих избора у нашој земљи, верујем да ће данас мој народ донети исправну одлуку - рекао је он након што је обавио гласање у недељу.

И народ Турске је донео одлуку. Екрем Имамоглу је нови градоначелник Истанбула, Ердогановог родног града у којем је он и започео свој политички успон. Да ли ће се историја поновити?

Влада мишљење и нада међу грађанима Турске да ће се Имамоглу кандидовати против Ердогана на председничким изборима 2023. године.

Песков дао нову изјаву о америчким санкцијама на Иран! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА