Најновије

НАЈНОВИЈИ ИЗВЕШТАЈ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: У Хрватској расте верска нетрпељивост и национална мржња!

У годишњем извештају о верским слободама у 2018. години, се између осталог, наводи да су јеврејске и атеистичке организације америчким посматрачима казале да су некатоличка деца дискриминисана у јавним школама.

Усташка обележја у Хрватској (Фото; Јутјуб)

У извештају се посебно указује да су јеврејска и српска мањинска заједница и ове године, трећу годину заредом, комеморацију у Јасеновцу одржале мимо државне, незадвољне односом државе према величању усташтва и усташким симболима.

Исламска заједница је, наводи се, истакла да има добре односе с владом, као и да је након сусрета у априлу с премијером Андрејем Пленковићем загребачко-љубљански метрополит Порфирије Перић исказао задовољство правним статусом Српске православне Цркве.

У извештају Стејт департмента се подсећа да и Савет Европе у свом извештају из маја ове године да је у Хрватској у порасту верска нетолеранција, укључујући и она на интернету, као и проусташки графити.

Указује се да су мањинске верске заједнице известиле о повременим случајевима вербалног злостављања и физичког напада, а у извешштају Европског Омбудсмана стоји да коментари на разним интернет порталима оптужжују Јевреје за поткопавање демократије, слободе и финансијских институција.

Стејт Департмент истиче да од укупно 4,3 милиона становника у Хрватској, што је процена из јула 2018, око 86,3 одсто је католичке, 4,4 одсто српске православне, а 1,5 одсто муслиманске вероисповести.

Готово четири одсто се идентификује као неверници или атеисти.

Преостали део чине Јевреји, протестанти и други хршишћани, а према подацима Савеза јеврејских општина у Хрватској живи између две и 2,5 хиљаде припадника јеврејске вере.

Држжавни секретаријат САД такође наводи да невладине организације извештавају да се гранична полиција према мигрантима понашала противно њиховим верским уверењима, али да влада одбацује те оптужжбе.

Подсећа се и на упозорења омбудсмана да су неке здравствене институције одбиле лечење Јеховиним сведоцима који због својих уверења нису хтели да приме трансфузију крви, и да, како јеврејски челници сматрају, влада није предузела конкретне кораке за враћање имовине ове заједнице заплењене током холокауста.

Стејт Департмент преноси податке канцеларије хрватске Комисије за односе с верским заједницама о томе како је влада 2018. дала око 38 милиона евра Католичкој Цркви за плате, пензије и у друге сврхе, што је пад с 40 милиона у односу на 2017. годину.

Влада је финансирала и друге верске заједнице које имају уговор с државом, пропорционално њиховој величини, с 2,8 милиона евра.

Годишшњи извештај америчком Конгресу о верским слободама у свету, објављен прошшле недеље, говори о стању у свим држжавама и спроводи се од 1998. године. Подаци се прикупљају од влада, верских заједница, невладиних и других организација, новинара и других релевантних институција, наводи агенција.

Додик упозорио да је БиХ пред распадом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА