Најновије

НИСУ ЗНАЛИ ДА ЈЕ НЕОБОРИВ: Овако су Иранци успели да оборе дрон који кошта баснословно много! Скупљи је од Ф-35 (ВИДЕО)

Амерички дрон који су јуче срушиле иранске снаге, најнапреднија је беспилотна летелица коју америчке ваздушне снаге тренутно користе, бар јавно.

Амерички дрон (Фото: Јутјуб)

Тај дрон је модел RQ-4A Global Hawk, специјализован за велике висине и издржљивост, и посебна је верзија намењена за програм Поморског надзора широког подручја (BAMS), пише специјализовани амерички портал Defense Post. 

Не ради се о борбеном, већ о шпијунском дрону који прикупља информације с велике висине, често са ивице територије противничке државе. Дронови типа RQ-4 носе низ напредних електро-оптичких, радарских и електроничких сензора за прикупљање обавештајних података.

Штавише, срушени дрон био је само један од неколико прототипова који су произведени пре него што је модернизован и масовно произведен у верзији RQ-4B. Још један наследник RQ-4 модела је МQ-RC Triton којим се користи америчка морнарица, а у почетку се погрешно мислило да је срушен управо тај модел.

Портпарол америчког Генералштаба Бил Урбан објаснио је у изјави о рушењу ове беспилотне летјелице да је њена сврха "пружање обавештајних података у стварном времену, мисија надзора и извиђања широм пространих океанских и обалских подручја".

А ово је први амерички дрон тог типа који је икад срушен. Из тога, као и из податка да је дрон Global Hawk скупљи и од најнапреднијег америчког борбеног авиона F-35A Lightning II Joint Strike Fighter јасно је да се ради о много озбиљнијем инциденту него што се то на први поглед чини.

Амерички званичник рекао је CNN-у да је приближна цена RQ-4А Global Hawka  110 милиона долара. Бусинесс Инсидер, пак, пише, позивајући се на податке Америчког морнаричког института из 2015., да један овакав дрон кошта око 123 милиона долара. Поређења ради, већ споменути ловац F-35А стоји 89 милиона - пуна 34 милиона долара мање.

"Ово није потрошни дрон на чији ће губитак САД само слегнути раменима", коментирала је на Твитеру Улрике Франке, стручњак за дронове из Европског већа за спољне односе.

Обавештајни аналитичар за наоружање Фабиан Хинц такође је за Њузвик нагласио како овај дрон "није ситни Предатор", алудирајући на много мањи и јефитнији наоружани амерички дрон који се навелико користи у америчком такозваном "Рату против тероризма" од 2001. до данас. "RQ-4А је један од највећих и најскупљих дронова које САД има", додао је.

Али оно што је за америчке снаге још болније од финанцијског губитка је то што је и њихова претпоставка о отпорности оваквих летелица пала у воду заједно са самим дроном. Наиме, како је објаснила Франке, Global Hawk је дизајниран с идејом да буде отпоран на добар део противваздушне обране, односно да лети изнад њеног домета.

RQ-4 Global Hawk лети изнад 20 хиљада метара висине, што значи да га је могао срушити једино софистицирани ракетни систем земља-ваздух навођен радаром, а не неки противваздушни пројектил испаљен с рамена и навођен топлотом.

Иран такође тврди да је Иранска револуционарна гарда срушила дрон помоћу унапређене верзије противваздушне система Hordad, који може детектовати мете на удаљености од 150 километара и срушити их на удаљености до 50 километара и на висини и до 25 километара. Будући да Global Hawk  нема "стелт" технологију (невидљивост за радар) ни противмере за ракетни напад, рањив је за противваздушне системе који могу да погоде мете на тој висини.

Што се разлога самог рушења дрона тиче, Иран, подсећамо, тврди да има "необориве доказе" да је америчка летелица у тренутку када је срушена била у иранском простору, а да су њени делови пали у иранске територијалне воде. Притом је ирански министар спољних послова Мухамад Џавад Зариф објавио и илустрацију с наводним координатама локације на којој је дрон срушен. Али САД тврди да је то био "неиспровоциран напад на америчку опрему за праћење у међународном ваздушном простору", а сами су објавили и карту с рутом лета дрона и координатама на којима је срушен.

Global Hawk дронови имају више од 250.000 сати лета од 2001. у мисијама у Ираку, Авганистану, Северној Африци и азијско-пацифичком региону, јавио је њихов произвођач, компанијом Northrop Grumman који тврди и да овај дрон може да лети више од 24 сата и надзирати више од 100.000 квадратних километара - "подручје величине Илиноиса".

Тренутно су врло активни у Персијском и Оманском заливу, где првенствено у близини иранске провинције Хормозгана надгледају иранске војне активности, комуникације и распоред, односно стање приправности иранске противваздушне одбране. Како пише Defense Post,  ови шпијунски дронови у овом су тренутку кључни за прикупљање доказа о улози Ирана у минирању танкера у Оманском заливу.

Америчка војска напала Револуционарну гарду! У току је жесток сајбер рат! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА