Најновије

ТАЈНИ И НЕВИДЉИВИ РАТ ПУТИНА И ТРАМПА СВЕ ОПАСНИЈИ: Како је руски С-400 сломио све америчке стратегије …

Ништа тако добро не илуструје неуспехе политике ограничавања Русије као покушај да се земља притисне кроз гасоводе и трговину оружјем, посебно системима С-400. Са “мудром” бугарском владом у то време Вашингтон је успео да блокира Јужни ток, да би добио Турски ток.

Трамп и Путин (Фото: РИА)

Покушана је да се спречи испорука система С-400 турској војсци, што је довело до побољшања везе између Москве и Анкаре. Сада покушавају да искористе С-400 како би се извршио притисак на Индију и изазвале поделе између Русије и Ирана. Међутим, резултат ће бити управо супротан очекивањима Сједињених Држава.

Подсетимо да је Доналд Трамп као поклон индијском премијеру Нарендри Модији за победу на недавно одржаним парламентарним изборима у земљи укинуо статус повлашћеног трговинског партнера Сједињених Држава и укинуо Индији статус земље у развоју. Нове мере из ове одлуке ће ступити на снагу 5. јуна, а оне значе царине на индијске производе који се извозе у САД.

Овај“поклон” се сигурно неће свидети индијском премијеру, иако се некаква мера упозорења Индији од стране Вашингтона могла очекивати, пре свега због преговора са Ираном око обезбеђивања испоруке нафте и договора са Русијом око могуће испоруке система С-400 индијској војсци.

С-400 постаје најјаче руско геополитичко оружје. Не војно, већ конкретно политичко средство за промену равнотеже снага у свету.

Сама чињеница продаје руског противавионског, ракетног система било којој земљи је много озбиљнија ствар од једноставног сливања милијарди долара у руски буџет и продубљивања војно-техничке сарадње са одређеном  земљом.

Након што су САД прошле године донеле Закон о сузбијању непријатеља Сједињених Држава путем санкција (ЦААТСА), којим Конгрес обавезује владу да се супротстави извозу руског модерног оружја, Вашингтон је истог тренутка почео да прети земљама које су одлучиле да купе ове системе.

Како су у Турској и Индији на власти националистичке вође, који попуштање сматрају знаком слабости, САД се суочавају са отпором и великим губитком имиџа глобалне суперсиле.

Једна ствар је када се слабљење нечијег утицаја одвија у тишини, а сасвим друго када као одговор на ултиматум САД добију одговор: “Ово није ваш посао”.

То јест, политика активног супротстављања продаји система С-400 доводи до тога да Сједињене Државе не штете Русији, него себи.

И сада, готово у исто време, имамо три вести о системима С-400, од којих две потврђују тај тренд.

Турска и С-400

Сједињене Државе су у основи признале узалудност претњи Турској, која би овог лета могла да добије С-400. У разговору са Ердоганом, Трамп је пристао да оснује заједничку техничку радну групу која би проучила компатибилности авиона Ф-35 и система С-400.

Вашингтон је тиме учинио први корак у одустајању од својих претњи, да ће Анкару искључити из снабдевања авиона Ф-35 и учествовања у његовом производном програму. Већ неколико година САД активно врше притисак на Турску да одбије да купи С-400, претећи раскидом уговора за Ф-35 и разним другим казнама, укључујући довођење у питање чланство у НАТО пакту, иако Северноатлантском савезу више требају Турци него Турској НАТО.

Уцена Турске није довела ни до чега. Ердоган није намеравао да попустити. Због тога је Трамп морао да се повуче и одучио је да делује опрезно. Сада ће Американци морати да се сложе са обећањима Турске да ће  Ф-35 и С-400 распоредити у различита подручја земље, тако да се авиони не налазе у подручју покривања ракетних система. У ствари, имамо потпуни пораз Вашингтона.

Индија

Друга вест односи се на други уговор о продаји система С-400 Индији. Овде САД такође покушавају да омету споразум. Сада се на ову тему огласио Стејт департмент.

Како пише Тајмс оф Индиа, потпарол Стејт департмента је изјавио новинарима како није сагласан са тим да одлука Делхија о куповини С-400 из Москве “није битна”.

“Нисам сагласан са тим. С-400 је важан јер постоје санкције према Закону о сузбијању непријатеља Сједињених Држава путем санкција. То је такође важно јер такве залихе ометају будућу високотехнолошку сарадњу”, рекао је функционер Стејт Дипартмента за индијски лист.

Он је напоменуо да ће, ако Индија одлучи да купи руски систем С-400, то имати озбиљне последице за билатералне војне везе.

Напомињући да не постоје изузеци од закона ЦААТСА, функционер је рекао да постоји одредба која допушта председничку дефиницију.

“Сваки случај ће се појединачно разматрати. Али чини ми се да је главно питање смер у ком иду индијски војни односи. С ким ће делити најмодерније технологије и ситеме подршке, јер неке одлуке искључују друге”,  рекао је потпарол.

Индија, чији највећи партнер у наоружању остаје Русија, је последњих година склопила војне уговоре са Сједињеним Државама за 18 милијарди долара. Сада САД почињу да јој прете одбијањем испоруке оружја, иако тиме профит губи амерички војно-индустријски комплекс.  

Међутим, војно-техничка сарадња са Делхијем Вашингтону треба не само из финансијских разлога. Главни циљ је приближавање Индији у оквиру америчке политике обуздавања Кине у азијско-пацифичкој регији. Мислити да ће Индија, која је већ шест деценија најближом војно-техничком сарадњом везана за Русију, демонстративно одбацити већ потписани споразум с Москвом, значи да у Белој кући не разумеју ништа о геополитичком размишљању индијске политичке елите.

Иран и С-400

Блумберг је пренео да је Русија одбила да снабдева Иран системима С-400. Блоомберг је навео чак и неке појединости о томе како је све то наводно учињено.

У Москви су вест оповргнули, али је ова медијска провокација постигла жељени циљ. Било је потребно убацити клин између Техерана и Москве, играјући на чињеницу да је пре десет година Русија, након што је изашла у сусрет Сједињеним Државама и Израелу, замрзнула испоруке С-300, иако је уговор са Ираном већ био потписан.

Али сада је ситуација сасвим другачија. И то не само зато што су се односи Русије са Сједињеним Државама променили. Од 2015. године су Русија и Иран “браћа по оружју” у Сирији, а испоруке најмодерније верзије система С-300 је завршена у јесен 2016. године. Политичке везе Москве и Техерана су такође постале ближе.

Иран је на граници придруживања Шангајској организацији за сарадњу као пуноправни члан. Тренутни покушај америчких власти да раскину “ирански споразум” неће успети. Рат у Сирији ће се завршити, а ако Ирану буде требао С-400, то је строго одбрамбено оружје и добиће га.

Али до сада није било захтева, према томе ни “одбијања” из Москве. Али, протеклих недеља је било више озбиљних покушаја да се унесе немир у односима између двеју земаља. Посебно су импресивни наслови у стилу “Уговор за испоруку С-400…”, иако никада није било никаквог уговора.

Осим тога, за САД је најболнија чињеница да ће, у време када се постигне споразум о испоруци С-400 Ирану, ти системи већ бити у Турској и Сирији, а можда и Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима. Обе ове земље већ су изразиле интерес за куповину руских система противаздушне одбране. Штавише, уговор са Саудијцима је потписан још 2017. године, али нису договорени конкретни датуми и то је остављено за даље преговоре.

Путинова посета Саудијској Арабији је заказана ове године. Више је него вероватно да ће током тог сусрета бити објављено када ће Саудијци добити С-400 или ће одустати од посла. Ако се Ријад одлучи за руске системе, а због цене и квалитете С-400 постоји висока вероватност за склапању споразума, хоће ли САД краља Салмана и престолонаследника Мухамеда такође казнити због сарадње са Русијом? То би био занимљив расплет, с обзиром да Саудијци у Вашингтону не виде владара света још од Обаминог времена.

С обзиром на број земаља које су заинтересоване за снабдевање системима С-400, главни ограничавајући фактор су руске производне могућности. Али, колико су сада “ограничене” ми то не знамо,  али ће расти заједно са растућим утицајем Русије у свету и падом утицаја Сједињених Држава, који саме и на све начине придоносе властитом паду.

Две америчке летелице примећене код Крима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА