Најновије

НАЈЗАД ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О СИРИЈИ: После осам година ратовања Русија, Америка и Израел су успеле да се договоре (ВИДЕО)

Русија, САД и Израел постигле су сагласност око већине питања у решавању сиријске кризе, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев. Патрушев се састао са помоћником америчког председника за националну безбедност Џоном Болтоном и шефом израелског савета за националну безбедност Меиром Беном Шабатом.

Николај Патрушев (Фото: јутјуб)

“Ми смо се сложили око већине (питања) и о томе какву желимо да видимо Сирију на крају” - рекао је Патрушев.

Према његовим речима, тероризам остаје један од главних проблема у Сирији, а изазови на Блиском истоку су стварни, стога им се треба супротставити.

“У потпуности се слажемо са мишљењем премијера Нетанијахуа по питању тога каква треба да буде Сирија на крају наших акција - мирна и безбедна. Желим да додам да се морају осигурати суверенитет, независност, територијални интегритет Сирије” – додао је Патрушев.

Секретар Савета безбедности Русије изјавио је да је број терориста у Сирији и Ираку значајно мањи, захваљујући помоћи САД.

Патрушев, Болтон и Бен-Шабат су разговарали и о ескалацији напетости између САД и Ирана јер све што се догађа на Блиском истоку може да утиче на један од најкрвавијих и најсложенијих сукоба који траје већ 8 година - рат у Сирији.

Састанак је не само јединствен, него показује да између Израела, Русије и Сједињених Држава дијалог и даље траје, те да ако Иран буде сматран главним циљем америчке и израелске стратегије у регији, то нису Асадова Сирија, још мање Русија Владимира Путина, која је успоставила изврсне односе са свим регионалним актерима и која је Трамповој Америци показала да жели дијалог управо како би спречила погоршање ескалације на Блиском истоку.

И док су ставови Израела и Сједињених Држава јасни, за Владимира Путина је игра изузетно сложена. С једне стране мора да ограничи максималистичке тежње дела иранског врха, а с друге мора да ограничи Израел. У том смислу, састанак у окупираном Јерусалиму представља посебно занимљиву трилатералу.

Сви се питају је ли ово био самит на ком ће Москва покушати да наметне свој план за Сирију тако што ће маргинализовати Иран? Ово је прво тумачење које нема упориште, барем према јединој изјави коју је Патрушев дао пре одласка у Јерусалим. Али, део аналитичара тврди да Кремљу није у интересу да Сирију претвори у “двориште” Техерана.

У том смислу се не сме подцењивати гласина о могућем споразуму између Израела и Русије како би се проиранске милиције удаљиле из арапске земље. Али, ово је повлачење најавио и сам Техеран када заврши рат против исламистичких терористичких скупина повезаних с Ал Каидом и остацима „калифата“.

Друго тумачење је, међутим, да је Патрушев на овом састанку представљао и иранске интересе, обзиром да Техеран није укључен у дијалог с Израелом и Сједињеним Државама, што је немогуће с обзиром да је Исламска Република вечна мета Бењамина Нетаниахуа и разних америчких управа.

Вакуум који настаје у одсутности техеранског преговарача би могла попунити руска присутност, уз хипотезу да би овај споразум могао значити потврду да је Путину Сирија важнија од свега.

Како се Трамп изјаснио поводом оптужби за силовање, прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА