Најновије

БАГДАД ПОСЛАО ОШТРУ ПОРУКУ ВАШИНГТОНУ: Ирак неће дозволити да САД нападну Иран са његове територије!

Багдад неће дозволити Вашингтону да користи његове војне базе за покретање напада на Иран, нагласио је председник земље, осудивши ратнохушкачку политику Доналда Трампа према исламској републици.

Ирачка војска (Фото: Јутјуб)

"Ми не желимо да наша територија буде платформа за било какву непријатељску акцију против било којег од наших суседа, укључујући Иран", изјавио је ирачки председник Бархам Салих за Си-ен-ен, истичући да нема таквог споразума између Багдада и Вашингтона који би могао учинити да Доналд Трамп мисли да би могао користити ирачку територију у те сврхе.

У фебруару је амерички председник рекао да би око 5.000 војника требало да остану у Ираку како би одржавали блиски "надзор" над Ираном. Док је у то време Трамп рекао да неће користити Ирак као одскочну даску за напад на Иран, растућа америчка освета против Исламске Републике могла би укључити у сукоб сва америчка средства у региону.

САД су биле спремне да започну напад против Техерана прошле седмице, након што је азијска земља оборила амерички шпијунски дрон РК-4 "Глобал ховк" над својим територијалним водама. Председник Трамп је у петак изјавио да је отказао напад након што му је речено да би могло да погине 150 људи.

Међутим, Трамп је запретио Исламској Републици тоталним "уништењем" ако нападне "било шта америчко".

У међувремену, Салих се присетио горког искуства америчке инвазије на своју земљу, подсећајући Вашингтон да је пребрзо да покреће рат без размишљања о могућим последицама.

Израел кренуо авијацијом против Исламске државе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА