Најновије

"НЕКО ЋЕ ОВО МОРАТИ ДА ПЛАТИ ГЛАВОМ": ФБИ држи десет црногорских помораца на броду са кокаином вредним милијарду евра!(ВИДЕО)

"Неко ће морати да плати за то што је заплењено 17,5 тона кокаина. Неко ће због ова морати да умре. Сигурно постоји неколико особа које ће шефови окривити за пропаст посла и они ће морати да плате главом".

Брод са кокаином и заробљени Црногорци (Фото: Јутјуб)

Овако је за америчке медије бивши високи челник ДЕА Педро Јанер коментарисао рекордну заплену кокаина у Филаделфији, истичући забринутост за животе мушкараца међу којима има људи са наших простора, а који су пали у акцији и признали да су били део међународног ланца кријумчарења наркотика.

Педро Јанер је медијима још рекао и да је вероватно један део товара требало да остане у Филаделфији, одакле би се даље транспортовао у друге делове САД.

- Други део је требало да стигне у Европу, где би га опет наручиоци поделили и даље транспортовали до крајњих одредишта - објашњава Јанер.

Рекордна пошиљка кокаина тежине 17,5 тона, која је према досадашњим информацијама кренула из Перуа ка Европи, тачније Холандији, пресретнута је у Филаделфији, када је тамошња полиција приметила аномалије на седам бродских контејнера.

Првог дана откривено је 16,5 тона овог белог праха и ухапшена су два члана посаде од којих је један Црногорац Иван Ђурашевић, одмах признао да је за посао утовара добио 50.000 долара. Његов колега који је такође ухапшен тврдио је да га је за посао врбовао Ђурашевић.

Наредних дана полиција је пронашла још тону кокаина добро сакривену на теретњаку "МСЦ Гајан", а број ухапшених се константно повећава. Лисице су стављене и Бошку Марковићу (37), Александру Каваји (25) и Ненаду Илићу (39). У међувремену, тамошње власти одлучиле су да ће пет чланова посаде укључујући и Црногорца остати у притвору до почетка суђења.

Поред тога, агенти Америчког федералног истражног бироа (ФБИ) ограничили су кретање десеторици црногорских држављана који се налазе на броду у Филаделфији.

Осим четворице ухапшених, забрану напуштања брода добили су и остали поморци из Црне Горе. Некима од њих, према сазнањима "Дана", дозвољено је да се јаве породицама.

ФБИ их у овом тренутку не терети за кријумчарење 16 тона кокаина, али су саслушавани у оквиру истраге и од њих су узети узорци ДНК-а. Њихов статус ће бити познат након вештачења наркотика.

И капетан теретњака Црногорац

Да је међу члановима посаде највише црногорских држављана потврђује и документ који је у поседу ФБИ, а у који је лист "Дан" имао увид.

Поред капетана брода Дарка Рогановића, саслушавани су и Которани Марко Перовић, Слободан Вукашиновић, Перо Марковић и Владимир Пенда и Никшићанин Веселин Мирковић.

У документу који је запленио ФБИ наводе се сви детаљи о члановима посаде поменутог брода, као и време и датум укрцаја терета, лиценце помораца, почетна тачка и крајња дестинација.

Само двојица чланова посаде који су раније ухапшени признали су да су учествовали у шверцу наркотика, док остали црногорски поморци тврде да немају везе са пронађеним кокаином.

Амерички медији су објавили да није откривено да ли су сви чланови посаде учествовали у шверцу и да за такве оптужбе не постоје материјални докази. Нова хапшења су уследила након саслушања двојице чланова посаде који су ухапшени одмах након заплене наркотика.

Дрога вредна више од милијарду евра

Вредност одузете дроге процењена је на више од милијарду евра. У истрагу су укључени и агенти ДЕА. Један од званичника те агенције је саопштио да је брод кренуо из Чилеа у Европу. У понедељак вече надлежни су добили информацију да се на броду налази дрога, након чега је у луци у Филаделфији извршена контрола. Кокаин је откривен у контејнерима који су били на теретном броду.

Прочитајте ОВДЕ ко је то дошао у Црну Гору.

Извор: Блиц/CDM

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА