Најновије

ПОЧЕЛО ЈЕ, ВУЧИЋ КРЕЋЕ У ПРЕДИЗБОРНУ КАМПАЊУ: Очекује нас врело предизборно лето, опозиција у искушењу!

Парламентарни избори највероватније ће бити редовни, најавом петогодишњег инвестиционог плана председник СНС Александар Вучић најавио је вероватно почетак кампање, а шансе да опозиција иде у једној колони за сада нису реалне.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је за "Блиц" да ће "Лига изаћи на изборе, а да други лажу". Некако у исто време, двојица првобораца Савеза за Србију Бошко Обрадовић и Борко Стефановић најавили су разговоре с представницима власти. Обрадовић је рекао "да је време да превазиђемо сукобе између власти и опозиције, да кроз дијалог дођемо до нормализације наших односа, јер ми немамо људе за губљење, свађе, сукобе, за разбијене и крваве главе, Србији то више није потребно."

Након низа негативних коментара оних који подржавају опозицију, са Твитер налога Двери најпре је обрисана поменута изјава, а затим је Обрадовић покушао да објасни да и није баш тако мислио. И Стефановић је ублажио поруку која је до сада долазила из Савеза.

Ко ће с ким

- Дијалог мора да се отвори са режимом, са ким год да они одреде. Уколико се то не деси, немамо услова за излазак на изборе. На то нас обавезује Споразум са народом и ту неће бити одступања. Подржавамо документ групе стручњака и он је наш основ за разговоре уколико их буде - рекао је он.

Занимљиво је да су Обрадовић и Стефановић готово у исто време дали ове изјаве које су наишле на бурне реакције, а многи су то повезали са састанком који је опозиција недавно имала са америчким званичником Метјуом Палмером, који их је, према неким сазнањима, позвао да се уздрже од бојкота.

Осим тога, питање је и у колико колона ће опозиција ићи на изборе. Једна се за сада не чини могућом. После уједињења и формирања велике Демократске странке од стране ДС, СДС и ЗЗС, непознаница је хоће ли та организација на изборе, ако одлучи да учествује, изаћи самостално или као део Савеза за Србију. Ненад Чанак је за "Блиц" рекао да од опозиције разговара само са Чедомиром Јовановићем, па ту треба тражити још једну изборну листу, а све чешће се говори о уједињењу СПАС-а Александра Шапића са ДСС-ом. Да су односи интензивирани види се и по последњој изјави лидера ДСС Милоша Јовановића који је рекао да редовно одржава контакте са Шапићем. На недавној страначкој слави СПАС-а, Јовановић је био међу званицама, а Шапић је узвратио на партију који је ДСС прошлог петка организовао поводом почетка лета и био је, поред Александра Стевановића, из Странке модерне Србије, једини политичар.

Одржавање тензија

Предизборној атмосфери доприноси и изјава председника Александра Вучића да ће пре нове године држава представити нови велики инвестициони план за наредни период, који ће бити вредан између пет и 10 милијарди евра. Он је истакао да ће овај циклус улагања трајати четири или пет година.

Бојан Клачар из Цесида каже за "Блиц" да Вучићева најава инвестиционог плана јесте једна врста увода у предизборну кампању "иако је Вучић водио рачуна да одржава тензију међу својим бирачима због оног што их чека на пролеће".

- Већ се кренуло у кампању, иако се очекује да она официјелно траје кратко - 45, 46 дана. Напредњаци су показали да за кратко време могу да подигну инфраструктуру, имају приступ медијима, а очекујем да још активније крену од јесени. Практично ће у кампању кренути из кампање - наводи Клачар.

Он каже да се из угла резултата избори не чине неизвесним.

Бојкот - централно питање

- Потенцијал за промене је недовољан, можда би могло да буде неизвесније када је реч о председничким изборима 2022. године. Ако гледамо трендове, тешко да за неколико месеци ствари могу да се окрену за 180 степени - истиче Клачар и наводи да је историјски гледано, велики број политичких промена кретао са председничких избора, а не после парламентарних.

Централно питање је хоћемо ли имати све учеснике у кампањи. Клачар каже да га не би изненадило да избори протекну без једног дела опозиције.

- Уколико СзС буде учествовао, имаћемо динамичну и живу кампању. Уколико ипак буде бојкотовао изборе, онда ће кампања СНС бити усмерена на већу излазност. Ретерирање у изјавама није изненађујуће. Енергија протеста је замрла, они су испунили главну улогу, учинили проблеме видљивим и скренули пажњу власти, па је јасно да се ствари морају решавати дијалогом. Захтеви опозиције се односе на преговарање о изборним условима и зато ме изјаве Обрадовића и Стефановића не изненађују - каже он.

Питање је колико је опозиција јединствена по питању дијалога, бојкота институција и бојкота избора, а један део већ, чини се, преиспитује одлуку о враћању у парламент.

- Готово је извесно да неће бити једне колоне. Биће вероватно једна десно оријентисана колона око Шапића и ДСС, једна централистички оријентисана око СзС и две или три грађанске - ПСГ, Не давимо Београд и ЛСВ/ЛДП - закључује Бојан Клачар.

Ево кога је Вјерица Радета оптужила да је амерички агент! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА