Најновије

АМЕРИКА ШАЉЕ ПОЈАЧАЊЕ У ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ: Ево какви бродови су кренули на Иран

"Боксер АРГ" група је спремна да се прикључи 11-ој експедицијској јединици маринаца (МЕУ) и да уђе у зону одговорности 5. флоте САД - Персијски залив. Група се састоји од амфибијског јуришног брода "УСС Боксер", амфибијског транспортног пристаништа класе Сан Антонио "УСС Џон П. Мурта", "Харперс Фери" бродова, објавила је компанија за праћење флота УС Флит Тракинг (US Fleet Tracking).

"УС Боксер Амфибиус" (Фото: јутјуб)

11. морска експедициона јединица састоји се од:

1.Командног елемента, 

2.Елемент борбеног ваздухопловства који се састоји од ескадриле маринаца,

3.Елемент за борбу на земљи који се састоји од батаљона за искрцавање на копно,

4.Логистички борбени елемент састављен од батаљона борбене логистике.

"Наша обука и припрема за улазак у 5. оперативни простор флоте је осмишљена како би се осигурало да будемо спремни тамо где је то потребно, када је то потребно" – рекао је пуковник Фридрик Фридриксон командант 11-е експедицијске јединице маринаца. "Ми смо тим морнарице и маринаца који је у потпуности способан за обављање операција преко целог спектра конвенционалног, неконвенционалног и хибридног рата."

Боксер АРГ ће се придружити “УСС Абрахам Линколн Кериер Стрике Гроуп” (USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group), која је стигла у Персијски залив, да би спречила углавном имагинарну и неутемељену иранску агресију.

Доласком УСС Боксера америчка морнарица има 28.000 људи распоређених на Блиском истоку, више него било где другде у свету.

Морнарица тренутно има 24.000 људи распоређених у западном Пацифику и Индијском океану, према подацима које је објавио УС Флит Тракинг.

Ово распоређивање је уследило само неколико дана након што је амерички председник Доналд Трамп потписао извршну наредбу, уводећи санкције против иранског врховног вође ајатолаха Али Хаменеија.

"Данашње деловање следи низ агресивних понашања иранског режима у последњих неколико недеља, укључујући и пуцање на америчке беспилотне летелице", рекао је Трамп, према транскрипту Беле куће. „Санкције уведене путем извршне наредбе коју ћу потписати ће ускратити Врховном вођи и Уреду Врховног вође, као и онима који су блиско повезани с њим и уредом, приступ кључним финансијским средствима и подршци. Средства ајатолаха Хаменеија и његове канцеларије неће бити поштеђена санкција.”

Команданти морнарице из Исламске револуционарне гарде били су подвргнути санкцијама, након објаве америчког министарства финансија.

Као одговор на санкције, ирански предсједник Хасан Рохани изјавио је да је Трампова администрација "погођена менталном ретардацијом" и да су санкције против ајатолаха Хаменеија "идиотске".

У међувремену, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров састао се 26. јуна у Москви са министром спољних послова и међународне сарадње Уједињених Арапских Емирата Абдулахом бин Заједом Ал Нахианом.

Лавров је рекао да је са дипломатом УАЕ разговарао о могућности успостављања дијалога између арапских земаља у Персијском заливу и Ираном.

„Мој колега и пријатељ и ја смо данас разговарали о ситуацији у Персијском заливу. Чини ми се да би наша идеја о успостављању дијалога између арапских држава Перзијског залива и Ирана могла послужити као алтернатива катастрофалном путу који ратни хушкачи покушавају наметнути региону. Дијалог увек помаже да се разлике разреше на миран начин. ”

Са своје стране, министар спољних послова УАЕ је рекао да земља не може оптужити Иран да је напао тенкове у Оманском заливу, јер није било уверљивих доказа.

"У овом тренутку не можемо оптужити ниједну нацију јер немамо неоспоран доказ", рекао је он.

„Ако друге земље имају конкретније информације, сигуран сам да ће их међународна заједница радо саслушати. Али морамо бити веома озбиљни и опрезни. Она мора бити поуздана, научно потврђена информација која би уверила међународну заједницу. ”

25. јуна, на трилатералном састанку, на коме су присуствовали руски секретар Савета безбедности Николај Патрушев, амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон и шеф израелског Савета за националну безбедност Меир Бен-Шабат и израелски премијер Бењамин Натењаху, Русија је још једном рекла да је Иран њен блиски савезник и да треба успоставити дијалог, јер офанзивне акције и оштра реторика не би довели до успеха.

ОВДЕ погледајте снимак како су Талибани разнели америчке војнике.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА