Најновије

МИЛО СЕ ПРАВИ НАИВАН: Нисам добио писмо патријарха Вартоломеја

Из кабинета црногорског председника Мила Ђукановића јесаопштено да нису званично добили писмо Васељенског патријарха Вартоломеја и да су о њему информисани путем медија, пренела је РТЦГ.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

У писму Вартоломеја се, иначе, наводи да Васељенска патријаршија као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје Митрополију СПЦ под надлежношћу митрополита Амфилохија.

У писму Ђукановићу од 21. јуна Вартоломеј наводи да "јасно и потпуно отворено саопштава да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу високопреосвећеног митрополита црногорског Амфилохија, јерарха најсветије цркве српске", поручио је Вартоломеј.

Како додаје, црква црногорска никад није била аутокефална, а садашња такозвана православна црква црногорска под Мирашем Дедеићем не припада православној цркви.

Господин Дедеић није епископ православне цркве, него особа рашчињена од Васељенске патријаршије, наводи се у писму.

Вартоломеј указује да писмо шаље јер не жели да "народ Црне Горе дође у стање црквене изолоције и одсечености од тела свеукупне заједнице православних цркава, с обзиром да ниједна од њих неће признати ни подржати Дедеићеву антиканонску творевину".

Васељенски партијарх своје писмо завршава молбом Милу Ђукановићу да написано не схвати као мешање у унутрашње ствари Црне Горе, "него као жељу наше Мајке Цркве Константинопољске да помогне Вашем побожном народу у критичним историјским тренуцима".

Прочитајте ОВДЕ шта је патријарх Вартоломеј написао Милу Ђукановићу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА