Најновије

Епископ Јоаникије: 50.000 верника се потписало против овог зла!

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије говорио je на Видовданском песничком бденију у Беранама.

Епископ Јоаникије (Фото: Јутјуб)

“И у овим временима, опет, призвани смо на најнепосреднији начин, да бранимо своје светиње. У овом случају, што је трагично, не од туђина, лакше бисмо их бранили од туђина, него од својих, који су се отуђили од наших корена. Одбранићемо ми наше светиње, одбранићемо завештања, јер велики жупан Тихомир, ктитор овог светог храма, завештао је овај храм Богу живоме и Светом великомученику Георгију и он сведочи својим гробом то завештање”.
    
Ово је део беседе епископа будимљанско-никшићког, господина Јоаникија, на Видовданском песничком бдењу, пред манастиром Ђурђеви ступови у Беранама, задужбином великог жупана Првослава, синовца Немањиног, саграђеној пре 806 година.

“Наши преци када су подизали храмове, посвећивали су их Богу, а не било којој држави и, свакако, не било којем режиму или било којој партији, а овде се партија намеће да буде мерило свега. Данас имамо ту страшну појаву да се на партијским састанцима прави план о стварању аутокефалне цркве. Ово је врло непријатна ситуација, јер је настао проблем са залуђеном браћом. Не желимо да продубљујемо братске сукобе и поделе, али морамо бранити наше светиње, нашу част и образ, и наше претке, и гробове, и завештања њихова. После оног великог Светотројичког сабора у Подгорици позвали смо наш народ да потписује један документ, тако да свако ко се осећа позваним да се успротиви овом безакоњу, и безумљу, и неправди и непочинству, нека потпише. Онај ко то не осећа не треба да потпише. Нису нам потребне никакве манипулације, нити бисмо желели да се покажемо да смо скупили велики број на било који незаконити начин. До сада смо скупили 50.000 потписа, 50.000 људи се именом и презименом изјаснило против овог зла. Нисмо могли све лепо пребројати, а ова активност за одбрану наших светиња ће да потраје још, једно одређено време”, казао је епископ Јоаникије.

Прочитајте ОВДЕ зашто не престаје мржња према Србима у Црној Гори.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА