Најновије

ТРЕТИРАМ ВАС КАО НЕПРИЈАТЕЉЕ: Генерал Хафтар објавио рат! Наредио нападе на турске бродове, авионе и објекте у земљи!

Либијски генерал Калифа Хафтар је наредио својим снагама да нападају турске бродове и интересе у северноафричкој држави, изјавио је његов представник за медије у петак, оптужујући Анкару да у либијском сукобу подупиру Хафтарове противнике, односно исламистичке милиције из Мисрате, Сирте и Триполија.

Хафтар (Фото: Јутјуб)

Ова је тврдња тачна, јер Турска и Катар од првог дана подупиру све исламистичке фракције повезане с Муслиманском братством, чак и терористичке организације као што је Ансар Ал Шарија или бивша Либијска борбена исламска група Абделхакима Белхађа, бившег милитанта Ал Каиде који је основао и водио исламистичке милитанте у борби против снага Муамера Гадафија.

“Ваздухопловним снагама су издата наређења за напад на турске бродове у либијским територијалним водама”, рекао је генерал Ахмад Ал Мисмари.

“Турске стратешке локације, фирме и пројекти који припадају турској држави у Либији сматрају се легитимним циљевима наших оружаних снага”, додао је генерал Либијске народне армије Ахмад Ал Мисмари.

Такође је изјавио како ће сваки авион који долази из Турске и покуша слетети у главном граду Триполију бити третиран као непријатељски. Исто вреди и за турске бродове који пристају у либијске луке.

Пр ЛНА је казао како ће снаге Хафтара без оклевања напасти било које турско војно присуство у Либији.

Турска подржава исламистичку либијску владу у Триполију. Милитанте који подржавају такозваног премијера Фаyеза Ал Сараја је Турска снабдела беспилотним летелицама и војним возилима, док су Хафтарове снаге добиле потпору Египта и Уједињених Арапских Емирата, тврде дипломати.

Хафтарова офензива на Триполи је наводно „омела планове Уједињених народа за стабилизацију Либије“, иако је већи проблем такозвана „међународно призната влада у Триполију“, која је исламистичке милитанте покушала примирити тако да их интегрише у сигурносне снаге земље, што се показало немогућом мисијом.

Но, западне силе на офанзиву Хафтара не гледају из тог угла и само се брину да ће кампања за Триполи нарушити производњу нафте, стварајући вакуум који ће искористити милитанти и да ће још више миграната преко Медитерана кренути према Италији.

Либија је поприште сукоба између супарничких скупина од свргавања Муамера Гадафија 2011. године. Његово рушење је створило огроман вакуум моћи, што је довело до хаоса и појаве бројних милитантних група, укључујући терористичку групу ИД.

Прочитајте ОВДЕ коме је одбрусио ирански министар.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА